Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Tatiana Horáková: Žiadala o milosť priamo Kaddáfího

Bulharské sestričky čakalo na letisku v Sofii emotívne privítanie. Prezident im udelil milosť.
Bulharské sestričky čakalo na letisku v Sofii emotívne privítanie. Prezident im udelil milosť. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Tatiana Horáková je prezidentkou Medzinárodnej humanitárnej organizácie lekárov na pomoc raneným deťom vo vojnových oblastiach Helios, ktorá sídli v Česku. Od roku 1999 sa angažuje v prepustení bulharských sestričiek. Päť žien a palestínsky lekár strávili za mrežami osem rokov.

Ako presne ste sa snažili pomôcť?
Treba si uvedomiť, že Líbya patrí do arabského sveta a veci tam fungujú inak ako v Európe. Akékoľvek ultimáta, ktoré dávali európski politici Líbyi, boli nezmyslom. Vytĺkať politický kapitál, keď išlo o život, nebolo správne. Tam nepomohlo nič, len prosiť o milosť. Napísali sme niekoľko listov plukovníkovi Kaddáfímu, kde sme žiadali o milosť. Aspoň trochu sme tak prispeli k ich prepusteniu na slobodu.

S Kaddáfím sa stretol aj premiér Fico a sestričky nazval páchateľmi. Ako ste to vtedy vnímali? 
To vyjadrenie vytrhnuté z kontextu a vysvetlil si to aj s bulharským premiérom. Pred cestou Fica do Líbye sme mu poslali list, kde sme ho prosili, aby intervenoval v prospech zdravotníkov, a Kaddáfího požiadal, aby proces urýchlil a aby so zdravotníkmi konali humánne. Urobil to ako jeden z mála politikov, ktorí sa stretli s Kaddáfím. Predtým tak urobil len taliansky premiér Prodi a po ňom francúzsky prezident Sarkozy. Ostatní len diktovali podmienky.

Prispieť na odškodné detí a tým k oslobodeniu zdravotníkov malo nakoniec aj Slovensko. Čo o tom viete?
Takéto informácie nemám, ale uvítala by som to. Deti nakazené vírusom HIV si určite zaslúžia pomoc všetkých, aj Európskej únie. Privítala by som aj pôvodný zámer, aby sa niektoré z detí nakazených vírusom HIV mohli liečiť na Slovensku.

Ale politický kapitál chcel vytĺcť aj Kaddáfí. Sestričky prepustil až po finančnej dohode a sľube o normalizácii vzťahov s Úniou.
Myslím, že aj Kaddáfí vedel, že sa stala chyba. Ale v tomto prípade treba brať do úvahy aj hrdosť národa. Myslím, že sa uľavilo aj Líbyi. Kaddáfí sám sa angažoval v tom, aby bol trest smrti zmenený na doživotie. Rátal s tým, že Bulharsko požiada o ich vydanie a nakoniec budú slobodní.

Budete sa o osud zdravotníkov zaujímať aj naďalej?
Ja aj celá naša organizácia máme veľkú radosť, že sú na slobode. V najbližšom čase by som za nimi chcela vycestovať do Sofie.




KTO ZAPLATIL ODŠKODNÉ?


Podľa francúzskeho prezidenta Nicholasa Sarkozyho Francúzsko ani EÚ nezaplatili Líbyi za prepustenie šiestich zdravotníkov na slobodu ani euro. Európske krajiny však zaplatili do nadácie syna Muammara Kaddáfího, ktorá odškodnila rodiny detí nakazených vírusom HIV. Celkovo išlo o sumu 460 miliónov USD (11,04 miliardy Sk), do ktorej malo prispieť aj Slovensko z peňazí tzv. líbyjského dlhu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu