Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V horúčavách v nedeľu skolabovalo 78 ľudí

BRATISLAVA - Pretrvávajúce horúce počasie naďalej spôsobuje zdravotné komplikácie obyvateľom Slovenska. Dnes uskutočnili zdravotníci 465 výjazdov, z toho 78 kvôli kolapsom z tepla.

Pre agentúru SITA to povedal Jaroslav Sahul z Operačného strediska zdravotnej záchrannej služby SR. Podľa neho sú však už tieto negatívne čísla na ústupe, v sobotu totiž zaznamenali zdravotníci medzi 10.00 hod. a 15.00 hod. na celom Slovensku až 106 kolapsov.

V Trnavskom kraji dnes v dôsledku vysokých teplôt medzi 10.00 hod. a 15.00 hod. skolabovali len štyria ľudia z 56 výjazdov. Sedem ľudí skolabovalo v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji, v okolí hlavného mesta zaznamenali zdravotníci 89 výjazdov a v okolí Banskej Bystrice 41 výjazdov. Po desať osôb malo problémy s teplotami v Trenčianskom (47 výjazdov) a v Žilinskom kraji (54 výjazdov). V Košickom kraji skolabovalo 11 osôb (73 výjazdov), v Prešovskom 13 (50 výjazdov) a v Nitrianskom najviac, až 16 ľudí (55 výjazdov).




V nedeľu padli tri rekordy, nateraz sú asi posledné, bude chladnejšie


V Lučenci dnes namerali rovných 35 stupňa Celzia, čím sa prekonal rekord z roku 1964, kedy bolo 33,3 °C. V Kamenici nad Cirochou dnes bolo 36,6 °C, neplatí už rekord rovnako z roku 1964, kedy namerali 33,8 stupňa. Najstarší rekord dnes padol v Košiciach, kde teplota vystúpila na 35,7 stupňa Celzia, dovtedy platila najvyššia nameraná denná teplota z roku 1939, a to rovných 35 stupňov. Dnes na Slovensku teda padli tri rekordy, na nejaký čas budú zrejme posledné. Podľa Jozefa Kozuba zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) totiž v ďalšom týždni už podobne vysoké teploty nehrozia a rekordy teda padať nebudú. Teploty by budúci týždeň mali len výnimočne vystúpiť na 35 °C, aj to len v pondelok a v stredu. V utorok meteorológovia očakávajú teploty pod 30 stupňov Celzia. Celý týždeň by malo byť premenlivé, chladnejšie počasie, veľké množstvo zrážok sa neočakáva. Rovnako netreba počítať ani so silným vetrom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu