Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ministri potvrdili, že sa stihnú pripraviť na nový systém Schengenu

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Ministri vnútra alebo ich zástupcovia zo štrnástich krajín Európskej únie sa dnes v Bratislave zhodli na tom, že sa napriek problémom niektorých štátov stihnú do konca augusta pripraviť na zavedenie nového informačného systému pre schengenský priestor bez hraničných kontrol.

Novinárom to po schôdzke povedal slovenský minister Robert Kaliňák. "Harmonogram v rámci implementácie SIS One4All stále platí, a preto v zásade nie je dôvod aby sa posúvali termíny aj vstupu jednotlivých krajín do Schengenu," vyhlásil Kaliňák.

V príprave na nový informačný systém, v ktorom si zúčastnené štáty vymieňajú bezpečnostné údaje, podľa správ z minulého týždňa neuspelo deväť starých členských krajín únie; údajne išlo o Belgicko, Dánsko, Španielsko, Fínsko, Nórsko, Island, Taliansko, Grécko a Holandsko. Prípadný krach zavedenia SIS by mohol ohroziť aj samotné rozšírenie Schengenu o nové členské krajiny EÚ vrátane Slovenska.

Štátny tajomník portugalského ministerstva José Magalhaes, ktorého krajina predsedá do konca roka EÚ, potvrdil, že niektoré krajiny neuspeli v testoch na SIS a budú ich musieť opakovať. Odmietol však menovať, ktoré štáty to boli. Zdôraznil, že vo zvyšných týždňoch do konca augusta je dosť času na to, aby kritériá splnili. "Sme radšej optimistickí a dynamickí ako pesimistickí a pasívni," povedal.

Schengenský priestor by sa na cestných, železničných a námorných hraniciach mal o osem nových členských krajín EÚ vrátane Slovenska rozšíriť ku koncu roka. Od apríla 2008 majú skončiť aj kontroly na letiskách.

Slovensko, ktoré pôvodne meškalo v zabezpečovaní hranice s Ukrajinou, nakoniec nedávno dostalo kladné ohodnotenie od príslušnej komisie. Pripravenosť Slovenska dnes pochválil aj český minister Ivan Langer. Na jeseň bude nasledovať kontrola slovenských letísk. Kaliňák potvrdil, že medzinárodné letiská v Poprade a Košiciach sú na Schengen pripravené, najväčšie letisko v Bratislave podľa neho s prípravami finišuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu