Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rekord! Teplota vystúpila nad 40 stupňov Celzia

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Teplota vzduchu na Slovensku dnes po prvý raz v histórii merania vystúpila nad 40 stupňov Celzia.

Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Rekordnú teplotu 40,3 stupňa Celzia namerali popoludní v Hurbanove. Slovensko sužujú nezvyčajne vysoké teploty od začiatku týždňa.

"V Hurbanove okolo 14.58 hod. bolo 40,3 stupňa Celzia. To je najvyššia teplota od konca 19. storočia," povedala ČTK Jana Čerbová zo SHMÚ. Presne 40 stupňov Celzia namerali dnes v Dudinciach.

Dnešné rekordné teploty tak prekonali doterajší rekord zo stredy, keď bolo v Želiezovciach v levickom okrese 39,9 stupňa Celzia. Toto maximum zase o desatinu stupňa Celzia prevýšilo dovtedy najvyššiu nameranú teplotu z roku 1950 v Komárne.

Meteorológovia varovali pred búrkami, ktoré by aj s krúpami mohli zasiahnuť Banskobystrický, Košický a Prešovský kraj. "Búrky vznikajú aj z tepla, ak ich sprevádza aj vietor alebo krúpy, môžu spôsobiť aj škody," poznamenala Čerbová. Odborníci na počasie odhadujú, že počas búrok by mohlo miestne spadnúť až 30 milimetrov zrážok. To sa dá podľa Čerbovej prirovnať k tretine zrážok, ktoré sú bežné za mesiac. Pri búrke však spadnú v krátkom čase na malé územie.

Búrky ešte neznamenajú koniec horúčav na Slovensku. Pri lejaku sa zníži teplota len lokálne a na niekoľko hodín. Tropické teploty, avšak nie tak vysoké ako dnes, pretrvajú podľa meteorológov aj v najbližších dňoch.

Pre horúčavy začali vlaky na niektorých úsekoch jazdiť pomalšie, pretože sa rozťahujú koľajnice. V lesoch zase zakázali zakladať ohne pre hrozbu požiarov. Lekári ľuďom aj zvieratám odporúčajú dodržiavať pitný režim a nezdržiavať sa na slnku, dopravný podnik zase obmedziť cesty v prehriatych vozidlách. Niektoré obce majú problémy s dodávkami pitnej vody.


Z tepla dnes skolabovalo 121 ľudí


Za dnešný deň išli zdravotníci medzi 10:00 a 15:00 k 121 prípadom kolapsových stavov, čo je o štyri viac ako vo štvrtok. Celkovo zasahovali pri 504 prípadoch, vo štvrtok pri 444. Pre agentúru SITA to povedal Jaroslav Sahul z Operačného strediska zdravotnej záchrannej služby SR.

V Bratislavskom kraji zaznamenali 11 kolapsov z celkového počtu 76 výjazdov, v Trnavskom 20 kolapsov z 58 výjazdov. V Nitrianskom kraji zdravotníci zasahovali pri 52 výjazdoch, z toho bolo 16 kolapsových stavov, v Trenčianskom kraji zo 47 výjazdov 15 kolapsových stavov. V Banskobystrickom kraji prišlo zle z tepla deviatim ľuďom zo 62 prípadov, v Žilinskom kraji 15 zo 67 prípadov, v Prešovskom kraji 17 zo 66 prípadov a v Košickom kraji 18 zo 76 prípadov. Zdravotníci sledujú počty kolapsov z tepla od 15. júla. Počítajú výjazdy v najhorúcejšom čase medzi 10:00 a 15.00.


Pod Tatrami padol historický teplotný rekord

V Poprade dnes padol historický teplotný rekord. Podľa informácie z meteorologickej stanice Slovenského hydrometeorologického ústavu v Poprade teplota na obed vystúpila na 33,7 stupňa, čo je o 0,2 stupňa viac ako doterajšie teplotné maximum v Poprade z 21. augusta 2000. Podľa meteorológov teplota pravdepodobne ešte bude stúpať a môže prekročiť aj hodnotu 34 stupňov.

Šarišské Michaľany schladila prudká búrka >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu