Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slovensko by mohlo prispieť nakazeným HIV, ak Líbya splatí dlh

BRATISLAVA - Slovensko by mohlo prispieť na platby rodinám líbyjských detí, ktoré v minulosti údajne nakazili vírusom HIV bulharskí zdravotníci. Podmienkou však je, aby Tripolis splatil svoj dlh voči Bratislave. ČTK to dnes povedala hovorkyňa najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Katarína Kližanová Rýsová.

O splatení dlhu voči Slovensku rokoval vo februári v Líbyi premiér Robert Fico (Smer-SD). "Súčasťou rozhovorov bola aj otázka, či by časť peňazí z tohto vráteného dlhu nemohla byť poskytnutá rodinám líbyjských detí nakazených vírusom HIV. Slovensko však môže poskytnúť tieto finančné prostriedky líbyjským rodinám len v prípade, ak Slovensku tento dlh bude vrátený," povedala Rýsová. O konečnej podobe pomoci pre líbyjské rodiny rozhodne vláda, dodala.

Výška dlhu dosahovala podľa pôvodných údajov ministerstva financií do 130 miliónov dolárov (vyše troch miliárd Sk), presne ho však mali stanoviť zástupcovia slovenskej a líbyjskej strany na rokovaní. Nie je známe, aký bol výsledok rozhovorov, ani suma, ktorú by mal aktuálne Tripolis zaplatiť.

Informáciu o príspevkoch pre rodiny viac ako 400 detí priniesol francúzsky denník Le Figaro, ktorý sa odvolával na syna líbyjského prezidenta Sajfa Isláma Kaddáfího. Okrem Slovenska by vraj mali peniaze poskytnúť aj Bulharsko, Česko a Chorvátsko. Podľa francúzskeho denníka by každá rodina mala dostať v prepočte 730.000 eur (viac ako 24 miliónov Sk).

České ministerstvo zahraničných vecí poskytnutie príspevku na odškodnenie nepotvrdilo, hovorkyňa chorvátskeho prezidenta Stjepana Mesiča Danijela Barišičová poprela, že by krajina uzavrela dohodu o odškodnení líbyjských rodín.

Líbyjský odvolací súd v stredu potvrdil trest smrti pre sestričky a lekára. Rozhodnutie nie je konečné, verdikt môže zvrátiť vládou kontrolovaná Najvyššia súdna rada. Tá zasadne v pondelok a môže rozsudok zmeniť, zrušiť alebo potvrdiť.

Fico ešte vo februári ponúkol líbyjskej strane pre deti s HIV dvojtýždňový liečebný pobyt na Slovensku. Tripolis však v máji hromadné liečebné pobyty odmietol.

Päť bulharských sestier a palestínskeho lekára držia v Líbyi viac ako osem rokov. Všetci tvrdia, že sú nevinní a deti sa nakazili v dôsledku špatnej hygieny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu