Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Meteorológovia vydali výstrahy pre šesť krajov Slovenska: Treba sa pripraviť na škody, varujú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - S búrkami, miestami sprevádzanými krúpami, treba na Slovensku počítať aj naďalej. Pre šesť z ôsmich krajov vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu druhého stupňa. Tá dnes a v utorok (25.7.) platí pre Nitriansky, Trenčiansky, Banskobystrický, Žilinský, Prešovský a Košický kraj.

Podľa meteorológov by malo miestami spadnúť 30 až 55 milimetrov zrážok, vietor by v nárazoch mohol dosiahnuť rýchlosť 70 až 110 km/h. "Intenzita sprievodných javov je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd vysoká," uvádza SHMÚ.

Meteorológovia vydali výstrahy pre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Ten zároveň vydal výstrahu prvého stupňa pre Bratislavský a Trnavský kraj, ktorá zatiaľ platí do utorka do 8.00 h. Na tomto území môžu byť búrky spojené s krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi. Meteorológovia odhadujú 20 až 55 milimetrov nových zrážok a vietor s rýchlosťou 65 až 85 km/h. Vylúčené nie sú ani prípadné škody menšieho rozsahu. Podľa predbežných predpovedí by búrky mali potrápiť východné Slovensko do stredy (26.7.).

Prívalové povodne tentoraz ohrozia juhozápad

Na juhozápade Slovenska hrozia prívalové povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal do dnešnej 18.00 h výstrahu prvého stupňa pre okresy Senec, Galanta, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky a Šaľa. Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach predpokladá SHMÚ prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovať.

Meteorológovia naďalej varujú pred výskytom búrok s krúpami na celom Slovensku. Pre väčšinu krajiny vydal SHMÚ výstrahu druhého stupňa. Podľa meteorológov by malo miestami spadnúť 20 až 50 milimetrov zrážok. Vyskytnúť sa môže aj niekoľko intenzívnych búrok a prechodne aj trvalý intenzívny dážď s úhrnom až do 80 milimetrov. Vietor by v nárazoch mohol dosiahnuť rýchlosť 65 až 110 kilometrov za hodinu. Podľa predbežných predpovedí by búrky mali potrápiť Slovensko aj v utorok (25.7.).

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu