Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slovensko zasiahlo šialené počasie: Búrka zatopila ulice Bratislavy, to najhoršie má ešte len prísť

Viaceré ulice v Bratislave zaplavila včera voda Zobraziť galériu (7)
Viaceré ulice v Bratislave zaplavila včera voda (Zdroj: youtube/iMeteo.sk)

BRATISLAVA - V sobotu podvečer zasiahli viaceré oblasti Slovenska silné búrky. V Bratislave boli napríklad zaplavené viaceré ulice, odkiaľ museli hasiči odčerpávať vodu. Výčiny počasia sa však týmto neskončili a možno ich očakávať aj v priebehu dneška, varujú meteorológovia.

Dážď v Bratislave v sobotu zaplavil cesty a chodníky na niektorých uliciach v mestskej časti Rača, išlo napríklad o Račiansku, Hruškovú či Mrázovú ulicu. 

V Prešove zas dnes búrka spôsobila škody na detskom ihrisku. Po silnej búrke, ktorá sa prehnala Prešovom, vyhlásili v meste o 16.00 h mimoriadnu situáciu. Po 19.00 h bol vyhlásený aj 3. stupeň povodňovej aktivity.

Slovensko zasiahlo šialené počasie:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Kvetoslava Mudríková)

Ako informovala hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová, z dôvodu silnej veternej smršte strhlo, resp. poškodilo na viacerých rodinných domoch a verejných budovách strechy. Najviac sa to týka ulice Vansovej, Východnej, Ľudmily Podjavorinskej a ďalších.

Slovensko zasiahlo šialené počasie:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Kvetoslava Mudríková)

Momentálne prebiehajú v meste záchranné práce. Ide napr. o provizórne zakrytie striech, odstraňovanie spadnutých stromov a ulomených konárov. "V dôsledku narušenia viacerých stromov prosíme obyvateľov, aby sa nezdržiavali v blízkosti Južného parku v centre mesta. Spadli tam tri stromy a v týchto chvíľach boli spílené dva stromy pri konkatedrále," vysvetlila hovorkyňa. Pred búrkami na celom území Slovenska počas celého dňa varoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Okrem Šariša ich zaznamenali aj na Spiši a Zemplíne. 

Slovensko zasiahlo šialené počasie:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Po búrke v Michalovciach zasahujú na viacerých miestach hasiči. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach, väčšinou ide o spadnuté konáre a natrhnuté plechy na strechách. Od približne 17.00 h zaznamenali zatiaľ 16 zásahov. Michalovským hasičom prišli na pomoc aj príslušníci HaZZ z Košíc s jedným vozidlom.

Silné búrky dnes vyčíňali aj na Spiši a Šariši. V meste Prešov vyhlásili o 16.00 h dokonca mimoriadnu situáciu. Z dôvodu silnej veternej smršte tam strhlo, resp. poškodilo na viacerých rodinných domoch a verejných budovách strechy.

Hasiči dnes v Humennom po búrke riešili problém s výpadkom elektrického prúdu v nemocnici. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove, do vyriešenia problému tam nasadili záložné zdroje elektrickej energie.

Slováci by sa dnes i najbližšie dni mali pripraviť na ďalšie búrky, varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), pričom nevylučuje ani krupobitie. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Predpokladáme tiež výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," upozorňujú odborníci na webe SHMÚ. Pre celé územie SR dnes platí výstraha pred búrkami 1. stupňa. 

Slovensko zasiahlo šialené počasie:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: shmu.sk)

Búrky zasiahli aj Česko, voda vytopila kemp

Silné búrky s prívalovým dažďom a krúpami včera zasiahli aj Česko. Na Zlínsku neďaleko Luhačovíc dažďová voda zaplavila kemp, hasiči likvidovali spadnuté stromy a čerpali vodu z pivníc. Situácia sa už upokojila. "Bola tu veľká prietrž mračien s krúpami," uviedol hovorca českých hasičov Pavel Řezníček. Najväčšie škody búrka napáchala v okolí Pozlovíc pri Zlíne, kde hasiči evidujú zhruba dve desiatky výjazdov. Hasiči podľa Řezníčka nemajú informácie o tom, že by pri vyčíňaní prírodného živlu bol niekto zranený.

Hasiči zasahovali napríklad v kempe v Pozloviciach, ktorým sa po prívalovom daždi prehnala voda z okolia. Hasiči odčerpávali zostávajúcu vodu a pomáhali hosťom, ktorým prívaly vody zničili stany. Na kruhový objazd neďaleko pozlovického kempu sa po výdatnom daždi zosunuli kamene z lesa. "Ťažká technika to teraz nakladá. Doprava je tam riadená kyvadlovo," povedal Řezníček.
 
Podľa meteorológov sa na Zlínsku podvečer vytvorila silná búrka s intenzívnymi zrážkami. "Stanica Horní Lhota zaznamenala vyše 50 milimetrov zrážok za poslednú hodinu. V búrke sa taktiež vyskytujú silnejšie nárazy vetra a lokálne i krúpy," stojí v správe, ktorú meteorológovia vydali pred 19:00. Búrka na Zlínsku postupne zoslabla a presunula sa k východu až severovýchodu. "Nemožno ale vylúčiť tvorbu nových búrkových jadier, pravdepodobne ale už slabšej intenzity," upozornili meteorológovia.
Viac o téme: BratislavaSlovenskoBúrkaČrKrupobitie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu