Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Extrémne počasie v Nemecku a v Česku: Tragédia v Třinci, chlapca (†15) na ulici zasiahol blesk

Búrka s bleskami pri diaľnici 661 pri Frankfurte.
Búrka s bleskami pri diaľnici 661 pri Frankfurte. (Zdroj: TASR/Jan Eifert/dpa via AP)

HANNOVER/ROSTOCK - Extrémne počasie si vyžiadalo v nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko život 48-ročného motoristu, ktorý za lejaku stratil kontrolu nad vozidlom a narazil do stromu pri komunikácii v okolí Aurichu. Informáciu prinieslo dnes internetové vydanie denníka Bild.

Podľa rovnakého zdroja intenzívne zrážky sprevádzané prudkým nárazovým vetrom spôsobili v sobotu večer v oblasti značné materiálne škody. Pod vodou sa dočasne ocitlo množstvo pivníc, ale aj ulíc v obciach na severe Dolného Saska.

Na letisku Rostock-Laage strávilo noc nadnes nedobrovoľne viac ako 600 dovolenkárov ktorých lietadlá presmerovali z pôvodných destinácií Berlín či Hamburg do tohto vzdušného prístavu. Personálu letiska pomáhali so zabezpečením zásobovania cestujúcich miestni hasiči. Informoval o tom dnes Severonemecký rozhlas (NDR).

Za presmerovaním štyroch strojov do Rostocku a ďalšieho do Ha&nnoveru boli takisto rozmary počasia, silné búrky v Berlíne a jeho okolí, ako aj v spolkovej krajine Brandenbursko, respektíve zákaz nočných letov na letiskách Berlín-Schönefeld a Hamburg.

Chlapca na ulici v Třinci zasiahol blesk

Moravskosliezski záchranári podnikli v sobotu večer výjazd do mesta Třinec v okrese Frýdek-Místek, kde 15-ročného chlapca zasiahol na ulici blesk. Prvú pomoc vrátane masáže srdca dávali tínedžerovi, ktorý bol v bezvedomí, ešte pred príchodom záchranárov aj svedkovia udalosti. Nakoniec sa záchranárom podarilo obnoviť u pacienta činnosť srdca. Chlapec sa nachádza v třineckej nemocnici vo vážnom stave, informoval dnes český spravodajský portál Novinky.cz.

Záchranári poskytovali chlapcovi pomoc v sobotu okolo 21. hodiny, využili pri tom prístrojovú techniku a lieky. "Bolo nutné pristúpiť aj k podaniu defibrilačných výbojov. Nakoniec sa záchranárom podarilo obnoviť činnosť srdca," uviedol hovorca moravskosliezskych záchranárov Lukáš Humpl.   Blesk zasiahol mladíka počas búrky na ulici.

Búrky zasiahli Moravskosliezsky kraj v sobotu večer a pracovať museli aj hasiči. Absolvovali 24 výjazdov. Odpratávali predovšetkým spadnuté stromy a vetvy, v štyroch prípadoch odčerpávali vodu z pivníc alebo čistili cesty od naplavenín po prívalovom daždi. Najviac udalostí bolo v okresoch Karviná, Opava a Ostrava, povedal podľa portálu Novinky.cz hovorca moravskosliezskych hasičov Petr Holub.

Zriedkavý dážď a presakujúce potrubia spôsobili veľké sucho vo väčšine Talianska

Zriedkavý dážď a zároveň chronicky presakujúce kanály poškodili toto leto poľnohospodárov na väčšine územia Talianska a Rimanom hrozia drastické obmedzenia v dodávkach vody, ktorej prísne prideľovanie sa má začať v priebehu nasledujúceho týždňa.

Farmárska lobistická skupina Coldiretti odhadla doterajšie škody spôsobené suchom talianskemu poľnohospodárstvu na dve miliardy eur. Škody utrpeli napríklad mliečni farmári a pestovatelia paradajok na konzervovanie či hrozna určeného na víno.

Vedenie Ríma nariadilo, že z jazera Bracciano, ktoré zásobuje vodou väčšinu talianskeho hlavného mesta, sa už nesmie odčerpávať ďalšia voda. Dôvodom je priveľký pokles hladiny v tomto prírodnom rezervoári. Takto však narastá riziko, že bude narušená plynulosť zásobovania Rimanov pitnou vodou - dodávky majú byť striedavo prerušované vo štvrtiach Ríma až na osem hodín denne. Hrozí, že vypnuté budú aj slávne rímske fontány. Rím mal za prvých šesť mesiacov tohto roka 26 daždivých dní, v porovnaní s 88 dňami v prvej polovici roka 2016. Suchom postihnutá Sardínia chce vyhlásiť stav prírodnej katastrofy.

Viac o téme: BúrkaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu