Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Meteorológovia varujú pred vysokými teplotami, Slovensko čakajú tropické dni

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami. Teplota vzduchu môže dosiahnuť až 33 stupňov Celzia. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Výstraha platí pre Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj od 14.00 do 18.00 h. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danom ročnom období a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká," varujú meteorológovia. 

Pre uvedené kraje vydali na štvrtok (20.7.) výstrahu druhého stupňa, pričom teplota môže vystúpiť až na 35 stupňov Celzia. Pre Banskobystrický, Trenčiansky a Košický kraj platí výstraha prvého stupňa. Horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú však ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor na deti, seniorov, ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami a vysokým krvným tlakom. 

Dôležité je dodržiavať pitný režim, dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody, radí Úrad verejného zdravotníctva. Treba piť pravidelne v menších dávkach. S klimatizáciou to nemožno preháňať, rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nesmie byť vyšší ako päť, maximálne sedem stupňov Celzia.

Viac o téme: PočasieSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu