Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dovolenkári pozor, slovenské more je v plameňoch: Evakuácie turistov, FOTO zábery ako z filmu

Zábery ako z pekla. Zobraziť galériu (6)
Zábery ako z pekla. (Zdroj: FB/Meteorologická stanica v Stupave)

ZÁHREB - Chorvátsko je najobľúbenejšou destináciou mnohých slovenských dovolenkárov. V súčasnosti však na viacerých miestach bojuje s rozsiahlymi požiarmi, ktoré postihli aj vyhľadávané oblasti, akými je napríklad okolie Splitu. Plamene stihli dokonca zasiahnuť aj samotné predmestie. Situáciu sa našťastie podarilo dostať pod kontrolu, no zverejnené fotografie napovedajú, že živel udrel s obrovskou silou.

Chvíle strachu v Taliansku: FOTO Požiare pri rezortoch, Daniel prežíva dramatickú dovolenku

Ohne, ktoré vyčíňali na predmestiach Splitu, sa podarilo dostať pod kontrolu aj za pomoci posádok hasiacich lietadiel, ktoré využili priaznivé meteorologické podmienky a od včerajšieho rána sa zapojili do úsilia zlikvidovať ohniská požiarov.

Pohľad zo Splitu
Zobraziť galériu (6)
Pohľad zo Splitu  (Zdroj: FB/Meteorologická stanica v Stupave)

Nachádzate sa na miestach postihnutých požiarmi? Fotografie alebo videá aktuálnej situácie, aj s popisom, nám posielajte na e-mailovú adresu: tipy@topky.sk.

Ohrozené boli najmä tri mestské štvrte. Hasiči museli celú noc brániť domy v predmestských obciach Strožanac a Podstrana. V pondelok muselo byť z niektorých obcí evakuovaných niekoľko stoviek obyvateľov a turistov. Problémy na cestách spôsobuje aj nepríjemný dym. Odhaduje sa, že oheň v okolí Splitu spálil okolo 4500 hektárov porastu. Našťastie obete na životoch nie sú hlásené, no podľa fotografií na facebookovej stránke, ktoré zverejnila Meteorologická stanica v Stupave, to vyzeralo v oblasti katastrofálne.

Dovolenkári pozor, slovenské more
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Meteorologická stanica v Stupave)

Ako informovali chorvátske médiá, v pondelok horelo už iba v pohorí Mosor, ležiacom medzi Splitom a ústím rieky Cetina pri Omiši. Tamojší požiar však neohrozuje ani ľudí, ani objekty. Prioritnou úlohou hasičov je teraz udržať potenciálne zdroje požiarov vo vlhkom stave a zabrániť tak opätovnému zbĺknutiu plameňov.

Dovolenkári pozor, slovenské more
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Meteorologická stanica v Stupave)

Odporúčanie ministerstva zahraničia

"V súvislosti s požiarmi v Chorvátsku je naša konzulka v Záhrebe v kontakte s hasičskými zbormi, policajnými hliadkami ako aj priamo s mnohými slovenskými turistami. Môžeme konštatovať, že zatiaľ je všetko pod kontrolou a nie sú ohrození žiadni slovenskí občania," informoval v utorok riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček.

Slovenským turistom, ktorí sú už na mieste pobytu, rezort odporúča sledovať miestne médiá a riadiť sa pokynmi miestnych orgánov. Občanom, ktorí ešte len vyrážajú na cesty, odporúča zistiť si aktuálnu situáciu telefonátom do príslušného ubytovacieho zariadenia alebo v ich cestovnej kancelárii. "Najmä pri požiaroch môže totiž zmena vetra spôsobiť rýchlu zmenu lokálnej situácie," dodal.

Dovolenkári pozor, slovenské more
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Meteorologická stanica v Stupave)

Požiare v Taliansku

Lesné požiare trápia i Taliansko. Plamene zachvátili v utorok aj píniový les pri Castelfusane označovaný za "zelené pľúca" Ríma. Z dejiska požiaru stúpal hustý dym. Časť dopravnej tepny nesúcej meno Krištofa Kolumba, ktorá spája Rím s morským pobrežím, museli kvôli nemu dočasne uzavrieť. Požiare hlásili aj z pahorka Posilipo v Neapole, na ktorom leží jedna z najelegantnejších štvrtí mesta pod Vezuvom, ľudí museli evakuovať v okolí mesta Salerno či v Toskánsku.

Dovolenkári pozor, slovenské more
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Plamene sužujú aj Čiernu Horu

Čiernohorskí hasiči mali pri likvidácii lesných požiarov, ktoré od nedele vyčíňajú na polostrove Luštica, do činenia s dvoma novými ložiskami. Plamene sa včera ráno priblížili na vzdialenosť 100 metrov k obci Djuraševiči, kým popoludní sa v ohrození ocitli občania v letovisku Krašiči.

Ako informovala verejnoprávna televízia RTCG, priaznivé počasie umožnilo v utorok nasadiť aj hasiace lietadlá, navyše boli nasadené na likvidáciu požiarov všetky dostupné prostriedky. Napriek tomu však televízia označila situáciu za dosť chaotickú a poukázala na notorické problémy tamojších hasičov, nízke a oneskorene vyplácané mzdy, nedostatok ľudí a neadekvátnu technickú vybavenosť.

Z letiska v Tivate prišla správa o prílete dvoch veľkokapacitných lietadiel typu Canadair z Ukrajiny, ako aj vrtuľníka zo Švajčiarska, ktoré by mali pomôcť v boji s lesnými požiarmi v Čiernej Hore. Balkánska krajina požiadala o pomoc pri likvidácii požiarov medzinárodné spoločenstvo.

Viac o téme: PožiarOheňChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu