Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Maturantom sa má rozšíriť externá časť skúšky

BRATISLAVA - Maturantom sa má rozšíriť externá časť maturít. Minister školstva Ján Mikolaj navrhuje povinne zaviesť externú skúšku zo slovenčiny, prípadne maďarčiny a ukrajinčiny.

Návrh novej rezortnej vyhlášky už predložil do pripomienkového konania. Ak ju schváli vláda, účinná bude od začiatku septembra. Tohtoroční maturanti napísali externú časť z týchto predmetov len skúšobne.

Nová úprava ďalej počíta s tým, že študenti v študijných odboroch stredných odborných učilíšť a v nadstavbovom štúdiu budú môcť maturovať z cudzích jazykov aj na úrovni C. "Úroveň C maturitnej skúšky pre uvedených žiakov sa zavádza ako možnosť výberu medzi jednotlivými úrovňami vzhľadom na rôznorodosť variantov učebných plánov pre cudzie jazyky ako aj absencie jednotného modelu učebného plánu a vysokej rôznorodosti profilov absolventov študijných odborov stredných odborných učilíšť," zdôvodňuje rezort.

Žiak alebo jeho zákonný zástupca by mohol po novom podať námietku na Štátnu školskú inšpekciu, ak sa mu nebude pozdávať hodnotenie praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky, tak ako je to pri ústnej forme internej časti maturitnej skúšky.

Mikolaj už upravoval novú maturitu, keď krátko po nástupe do funkcie odpustil gymnazistom maturitu z prírodovedného predmetu, ktorý zaviedol bývalý minister školstva Martin Fronc z KDH. Gymnazisti v rámci ústnej časti skúšky dospelosti tak nemusia povinne maturovať z piatich, ale zo štyroch predmetov - zo slovenčiny, cudzieho jazyka a dvoch voliteľných predmetov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu