Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Fico: Ideálne je, ak je vo vláde jedna strana

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico považuje za ideálnu vládu takú, ktorú tvorí iba jedna politická strana.

Ako povedal na úvodnej prednáške piateho ročníka Detskej Univerzity Komenského (UK), čím viac ľudí a čím viac strán, tým viac problémov. Myslí si, že po ďalších voľbách v roku 2010 budú na Slovensku vo vláde už len dve strany. Odpovedal tak na jednu z otázok detí, ktorým dnes prišiel do auly UK v Bratislave vysvetliť, na čo potrebujeme vládu a na čo je dobrá demokracia.

Deti mu po prednáške stihli položiť 16 otázok. Okrem iného sa spýtali, či sa zmení vláda. Podľa premiéra by sa mala meniť každé štyri roky. "To je pravidlo, ale každé pravidlo má aj svoje výnimky. Dúfam, že to nebude platiť pre túto vládu," poznamenal.

Približne tristo detí vo veku od 9 do 13 rokov sa zaujímalo aj o to, ako chce vláda riešiť nezamestnanosť, ako premiér stíha svoj náročný program, či štát chce zvýšiť dôchodky, čo je to aristokracia, ale zaujímali sa aj o ochranu stromov. Tiež sa pýtali, či na Slovensku bude ešte komunizmus.

Na otázku, prečo vláda nepomáha finančne školám, Robert Fico okrem iného uviedol, že do škôl by malo ísť viac financií ako v súčasnosti. Štát sa však musí prispôsobiť peniazom, ktoré má, čo je podľa neho škoda, lebo vzdelanosť je základom prosperity každého štátu. Asi po trištvrte hodine premiér musel napriek záujmu detí ukončiť prednášku, keďže dnes odchádza na služobnú cestu do Portugalska. Deti ho však nechceli pustiť skôr, ako im nepodpíše indexy.

Ako Fico uviedol pre médiá, nie je tajomstvom, že uprednostňuje vládu zloženú z čo najmenšieho počtu politických strán. "Aj tri strany je veľa, ale musíme s tým žiť," konštatoval. Otázku, či neuvažuje o prezidentskej kandidatúre považuje za špekulatívnu. V roku 2009 je pripravený podporiť toho prezidentského kandidáta, ktorého bude považovať za najzaujímavejšieho.

Premiér Robert Fico, ktorý je jedným z absolventov Univerzity Komenského v Bratislave prirovnal v svojej prednáške štát k rodine a rodičov k vláde. Malých študentov tiež upozornil, že demokratická je iba taká krajina, ktorá si vládu zostaví na základe slobodných parlamentných volieb. V prednáške z názvom "Prečo potrebujeme vládu a na čo je dobrá demokracia?", tiež zdôraznil, že parlamentná demokracia nie je dokonalá, ale nikto nevymyslel nič lepšie. Deťom tiež vysvetlil úlohy prezidenta, parlamentu a vlády.

Ešte pred premiérovou prednáškou čakalo študentov Detskej UK slávnostné otvorenie, na ktorom sa zúčastnili najvyšší predstavitelia univerzity. Okrem zakladateľa projektu a riaditeľa Divadla Aréna Juraja Kukuru sa im prihovoril aj rektor UK v Bratislave František Gahér. Jedným z cieľov projektu je podľa Kukuru vybudovať na Slovensku elitu. Kukura totiž verí, že niektorí z absolventov Detskej UK budú raz i profesormi. Do piateho ročníka Detskej UK sa prihlásilo 321 detí.

Prednášky sú každú stredu počas letných prázdnin až do 28. augusta. Okrem prednášok univerzitných pedagógov si malí študenti môžu vybrať aj z viacerých sprievodných podujatí, napríklad môžu navštíviť parlament, národnú galériu, alebo múzeum a pripravená je pre ne aj muzikálová dielňa a ďalšie aktivity.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu