Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zisťovali sme, prečo vlaky v lete pri peknom počasí meškajú: Na vine sú aj teploty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

BRATISLAVA – Ten obraz veľmi dobre poznáte. Slnkom rozpálená železničná stanica, dusnom unavené masy cestujúcich a vlak v nedohľadne. Meškanie vlakov sa netýka len sviatkov a zimných snehových kalamít. Zisťovali sme, prečo vlaky meškajú aj v lete pri peknom počasí.

Podľa hovorcu ZSSK Tomáša Kováča sú najčastejšími príčinami meškania vlakov stavebné a údržbové práce na tratiach, potom obmedzenia jazdy (spomalenia), strety s motorovými vozidlami a osobami (samovraždy, nehody na priecestiach), či poruchy techniky a operatívne situácie v prevádzke.

Karol sa vybral vlakom do Bratislavy: Jeden arogantný cestujúci mu poriadne žral nervy

„V lete sú meškania výraznejšie z dôvodu, že ide o sezónny vrchol stavebných prác, ktoré realizujú Železnice SR (ŽSR) ako správca infraštruktúry,“ vysvetlil Kováč s tým, že do budúcna chce ZSSK zlepšiť kvalitu tratí tak, aby mohli vlaky jazdiť rýchlejšie, plynulejšie a s čo najnižšími obmedzeniami.

Teploty menia fyzikálne vlastnosti koľají

„Ďalšou častou príčinou letných meškaní vlakov je fakt, že koľaje aj trakčné vedenie majú tendenciu v horúčavách meniť svoje fyzikálne vlastnosti. Pri koľajach môže dochádzať k ich vybočeniu, pri trakčnom vedení zasa hrozí vyššia pravdepodobnosť kolízie so zberačom rušňa. V úsekoch, kde by v dôsledku vysokej teploty mohlo dôjsť k zníženiu stability trate, ŽSR nariaďuje tzv. pomalé jazdy a ZSSK ako dopravca musí tieto rýchlostné obmedzenia akceptovať,“ doplnil hovorca.

Zisťovali sme, prečo vlaky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

Podľa hovorcu však ovplyvňujú plynulosť letnej dopravy aj samotní cestujúci, ktorí sa počas hlavnej sezóny často presúvajú vo veľkých počtoch. To má za následok zdržania vlaku v staniciach a komplikácie pri vystupovaní, resp. nastupovaní. Takisto sa sem-tam vyskytujú prípady, keď treba volať zdravotnú pomoc ku kolapsom z tepla.

Niektoré meškania sú cielene vyvolané

„V niektorých prípadoch ZSSK cielene vyvolá meškania. Ide o prípoje k vlakom vyššej kategórie – k EC vlakom alebo rýchlikom. Napríklad, meškanie rýchlika pre práce na trati vyvolá cielené meškania viacerých regionálnych vlakov po celej trase (Osobných vlakov či Regionálnych expresov), aby boli zachované prípojné väzby,“ dodal Kováč s objasnením, že cielene vyvolané meškanie je riadené dispečermi.

Zisťovali sme, prečo vlaky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

Vysoké letné teploty môžu mať za následok aj požiare v okolí trate. „V čase prázdnin sa, bohužiaľ, stretávame aj s nebezpečnými hrami detí na koľajach. Naukladané predmety v koľajisku môžu viesť k vážnemu poškodeniu rušňa či dokonca k vykoľajeniu celej súpravy,“ upozornil hovorca a apeloval na zvýšenú opatrnosť v priestore železnice.

„Mnohým udalostiam na trati sa dá ťažko vopred zabrániť, nechceme však, aby cestujúci aj niekoľko hodín čakali vo vlaku na trati a nevedeli, čo sa deje. Preto sme od júna tohto roka spustili novinku: informovanie verejnosti o mimoriadnych udalostiach v osobnej železničnej doprave prostredníctvom sociálnej siete Twitter,“ uzavrel Kováč.

Viac o téme: LetoPríčinyMeškanie vlakov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu