Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Karol sa vybral vlakom do Bratislavy: Jeden arogantný cestujúci mu poriadne žral nervy

Správal sa, akoby mu patrilo celé kupé Zobraziť galériu (3)
Správal sa, akoby mu patrilo celé kupé (Zdroj: Tip čitateľa)

KRAĽOVANY - Vo vlaku, tak, ako aj v ostatných hromadných prostriedkoch verejnej dopravy, by mali ľudia dodržiavať základné pravidlá slušného správania. Niektorí cestujúci ich ale neovládajú ani v dospelosti a nereagujú ani na upozornenia sprievodkyne. O takomto nepríjemnom zážitku nám porozprával náš čitateľ.

Vaše tipy

Karol nastúpil v pondelok v Kraľovanoch na poobedňajší rýchlik smerujúci do Bratislavy. Bol plný, no po chvíli sa mu podarilo nájsť jedno voľné miesto. Pri okne sedel starší pán, ktorý mal vyložené nohy na sedadle oproti. Karol dúfal, že mu to trkne a dá ich dolu, aby si mohol sadnúť niekto ďalší. Navyše je takéto konanie jednoducho neslušné. "Čakal som, že zareaguje a sadne si ako človek, tak, aby zaberal iba zaplatené miesto," napísal nám čitateľ. 

Karol sa vybral vlakom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Karol sa vybral vlakom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

No mýlil sa. Pasažierovi bolo úplne jedno, čo si kto myslí a pokojne sedel rozvalený ďalej, akoby mu patrilo celé kupé. "Tento ignorant ani na sekundu nedal nohy dolu zo sedadla až do Bratislavy. A tak ľudia stáli v uličke, hoci si mohol jeden sadnúť," pokračuje Karol. Keď vystúpil z vlaku, posťažoval sa sprievodkyni, ktorá mu povedala, že cestujúceho trikrát upozornila, aby dal nohy dolu. No žiadna odozva. 

Do prázdneho kupé si nikto nechcel sadnúť: FOTO hnusu, ktorý vo vlaku zanechal cestujúci

Otázka preto znie, ako treba postupovať v takýchto prípadoch. Všeobecné podmienky prepravy vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), ako aj vzťahy medzi dopravcom a cestujúcimi upravuje prepravný poriadok. Podľa neho je cestujúci povinný správať sa tak, aby nenarúšal bezpečnú, pokojnú a pohodlnú prepravu ostatných cestujúcich. Môže obsadiť len toľko voľných miest na sedenie, pre koľko môže predložiť platné cestovné doklady. 

Karol sa vybral vlakom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Pokiaľ sa vyskytne problém s cestujúcim, sprievodcovia majú právo zasiahnuť. "Sprevádzajúci vlakový personál ho najskôr vyzve, aby uvoľnil neoprávnene obsadené miesto. V prípade neuposlúchnutia môže vyžadovať zaplatenie cestovného za ďalšie miesto a prirážku. Cestujúci, ktorí nerešpektujú pokyny sprievodcov, ale napríklad aj osoby pod vplyvom alkoholu alebo omamných látok či tie, ktoré šíria nepríjemný zápach, môžu byť vylúčené z prepravy, teda vykázané z vlaku v najbližšej stanici," uviedol hovorca ZSSK Tomáš Kováč. 

Zároveň však dodal, že niekedy je veľmi ťažké nájsť správny prístup k problémovým cestujúcim. ZSSK v tejto súvislosti vyzýva verejnosť, aby sa v prípade akéhokoľvek znepríjemňovania svojej cesty obrátili na sprievodcov, ktorí vedia, ako treba postupovať ďalej. 

 

Viac o téme: VlakŽelezniceCestujúci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu