Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ficov strašidelný zážitok, zalial ho pot a musel sa prežehnať: Prízrak nacistického Nemecka

Robert Fico Zobraziť galériu (5)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Behal mu mráz po chrbte! Premiér Fico prekvapil všetkých prítomných pri spomienke padlých v druhej svetovej vojne. Rozhodol sa prehovoriť o jednej skúsenosti s kotlebovcami. Pri jednej návšteve televíznej diskusie ho na smrť vydesili jeho ochrankári.

Nebol to len taký obyčajný prejav premiéra Fica pri príležitosti spomienky na padlých v boji proti fašizmu 9. mája na bratislavskom Slavíne. V súvislosti s témou fašizmu Fico prehovoril aj o desivej príhode s extrémistami.

Mráz po chrbte

Premiér v príhovore upozornil, že politik jednej parlamentnej strany v televízii hovorí, že nemá názor na holokaust a iného predstaviteľa strany sprevádzali v televízii dvaja ozbrojení muži. Nebol konkrétny, ale s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou hovoril o Marianovi Kotlebovi a jeho strane. "Prešiel mi mráz po chrbte, pretože poslanec bol sprevádzaný dvomi mužmi, ktorí ostentatívne ukazovali svoje zbrane a šírili strach," vyhlásil Fico.

Ficov strašidelný zážitok, zalial
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook, SITA/archív)

Ako v nacistickom Nemecku

Podobne to podľa Fica bolo aj v 30. rokoch minulého storočia. Rovnaké praktiky ako Hitler opakujú podľa Fica aj kotlebovci. "Adolf Hitler chodil po Nemecku s príslušníkmi SA, z ktorých si potom urobil štátnu políciu," vyhlásil Fico.

Ficov strašidelný zážitok, zalial
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook, SITA/archív)

Zakročte, preboha

Orgány činné v trestnom konaní by mali čím skôr zastaviť prejavy extrémizmu spojené s pôsobením s ĽSNS.  Preto vyhlásil, aby sa polícia rozhýbala a konala. Aj keď Fico priamo Kotlebovu stranu nemenoval. "Vyzývam orgány činné v trestnom konaní, zakročte, preboha, pretože ak toto budem vnímať ako niečo normálne a budeme sa tváriť, že toto je súčasť slobody názoru alebo slobody prejavu, tak sa veľmi, veľmi mýlime. Toto nemá nič spoločné ani s demokraciou, ani s hodnotami, a čím skôr tieto prejavy zastavíme, tak to bude pre túto krajinu lepšie," adresoval Fico kotlebovcom jasný odkaz.

Milan Uhrík a Marian Kotleba v parlamente
Zobraziť galériu (5)
Milan Uhrík a Marian Kotleba v parlamente  (Zdroj: SITA / Marko Erd)

Viac o téme: Robert FicoMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu