Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lahôdky, ktoré si len tak nekúpite: Toto sú potraviny, ktoré dostali vo svete bizarný zákaz

Mak a makovice Zobraziť galériu (3)
Mak a makovice (Zdroj: wikipedia.org/Avriette)

SYDNEY - Makové semienka či mletá maková náplň, alebo napríklad čokoládové vajíčka s prekvapením pre deti sú v našich obchodoch vidieť bežne. Existujú ale krajiny, kde by ste ich zháňali márne, a nebolo by tiež rozumné pribaliť si ich do batožiny. Dôvody, prečo sa potraviny dostanú na zoznam zakázaných, siahajú od obáv z ich nebezpečnosti cez náboženské dôvody až k ekologickým či humanitárnym aspektom, napísal spravodajský server news.com.au.

Plodina, ktorá Európanom zmenila jedálniček: Príchod na kontinent mal takmer smrtiace následky!

Čokoládové vajíčka milujú deti po celom svete, len v Spojených štátoch by ste im ťažko vysvetľovali, o čom je reč. V USA sa táto populárna cukrovinka predávať nesmie, pretože obsahuje "nejedlý objekt" v podobe hračky.

Všetci milovníci indickej kuchyne poznajú taštičky samosa - cesto vytvarované do trojuholníkovej pyramídky so slanou náplňou. V posledných rokoch sa z nich stalo jedlo dobývajúce celý svet rovnako ako čínske kurča kung-pao či japonské suši, a vychutnať si ich môžu ľudia kdekoľvek s výnimkou niektorých častí Somálska.

V sushi môže byť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Radikálne islamské milície Šabáb, ktoré kontrolujú rozsiahle oblasti Somálska, zakázali samosy v roku 2011 údajne kvôli tomu, že tri boky cesta urážajú islam, pretože sú pripomienkou kresťanskej Svätej trojice. Ako k tomuto spojeniu v súvislosti s pokrmom pochádzajúcim pôvodne z prevažne hinduistickej Indie somálski islamisti prišli, zostáva záhadou.

Spojené štáty sú jedinou krajinou na svete, ktorá zakazuje dovoz škótskej lahôdky podobnej tlačenke. Postaral sa o to zákaz z roku 1971, ktorý nedovoľuje uvádzanie produktov obsahujúcich ovčie pľúca, ktoré tvoria asi 15 percent receptu na haggis.

Medzi známe zákazy patrí žuvanie žuvačiek v Singapure, avšak menej už sa vie, že v amerických štátoch Kalifornia a Illinois je nezákonná konzumácia konského mäsa. V Kalifornii si navyše nesmiete dopriať ani klokaní steak, pretože v tomto štáte je zakázané dovážať alebo predávať klokanie mäso i ďalšie klokanie produkty.

Dajte si žuvačku po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tento zákaz obnovili prvého júla tohto roku; prevážil názor jeho zástancov, podľa ktorých je "neľudské" vybíjať kultového tvora Austrálie. Odporcovia zákazu neuspeli so svojím tvrdením, že lov klokanov na mäso je ekologicky udržateľný.

Ďalšou bežnou potravinou, ktorá je v niektorých častiach sveta zakázaná, je celkom obyčajný mak. Na to, že by ste si upiekli makové buchty alebo koláče, tak môžete zabudnúť napríklad v Singapure, na Taiwane, v Saudskej Arábii či Spojených arabských emirátoch. Príčiny tohto zákazu sa však líšia. Kým Saudská Arábia makové semienka zakazuje z náboženských dôvodov, v Singapure mak na zoznam zakázaných látok zaradila miestna protidrogová agentúra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu