Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskej armáde zmizla munícia, minister nariadil kontrolu

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA - Zo skladu slovenskej armády zmizla munícia, zrejme išlo o väčší počet ručných a protitankových granátov. Minister obrany Peter Gajdoš novinárom v reakcii povedal, že nariadil plošnú kontrolu vo všetkých muničných skladoch.

Gajdoš odmietol spresniť počty chýbajúceho arzenálu v armádnom sklade v Trenčíne na západe krajiny, ktorý bol zistený pri výdaji materiálu. Podľa televízie Markíza zmizlo 11 striel s ničivým účinkom a 80 granátov. Exminister obrany Ľubomír Galko s odkazom na nepotvrdené informácie hovoril o chýbajúcej debne reaktívnych protitankových granátov a šiestich debien ručných granátov.

"Nariadil som sériu opatrení vrátane fyzickej inventarizácie materiálu vo všetkých centrálnych muničných skladoch aj v skladoch pri jednotlivých útvarov a zariadení. Každá debna sa musí otvoriť a skontrolovať," uviedol Gajdoš. Podľa denníka Pravda trenčiansky vojenský objekt s kapacitou 10.000 ton munície je najväčším z piatich muničných skladov slovenská armády.

Opozícia žiada o zvolanie mimoriadneho výboru 

Podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomír Galko spolu s opozičnými poslancami požiadali o zvolanie mimoriadneho rokovania parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Dôvodom sú chýbajúce informácie v kauze zmiznutých granátov v muničnom sklade ozbrojených síl v Trenčíne. Informovala o tom hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

„Ku mne osobne sa dostávajú neuveriteľné informácie, ktoré však nie som schopný verifikovať. Tie posledné hovoria o tom, že zmizlo šesť dební ručných granátov a jedna debna reaktívnych protitankových granátov. Ak to je pravda, situácia je mimoriadne vážne,“ uviedol Galko, ktorý však očakával, že vysvetľovať bude náčelník generálneho štábu alebo minister obrany. Galko na mimoriadnom výbore plánuje otvoriť aj ďalšie otázky týkajúce sa vojenského spravodajstva.

„Zároveň otvorím aj debatu okolo stráženia vojenských priestorov. Vieme, že ich strážia civilné bezpečnostné služby, lebo sa šetrilo aj na tom. Často sú tam bývalí vojaci v dôchodkovom veku, ale sú tam aj civili, ktorí vojakmi nikdy neboli. Treba sa porozprávať aj o tom, či by tieto objekty vysokej dôležitosti nemali strážiť profesionálni vojaci, prednostne z radov Vojenskej polície."

Minulý týždeň vo štvrtok informoval rezort obrany, že z Muničného skladu Ozbrojených síl SR v Trenčíne - Kubrej zmizla časť materiálu. Ako potvrdili z oddelenia komunikácie a prevencie kancelária prezidenta Policajného zboru, vyšetrovateľ okresného riaditeľstva Policajného zboru začal trestné stíhanie pre zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, ktorého sa dopustil neznámy páchateľ tým, že si doposiaľ nezisteným spôsobom zadovážil väčší počet ručných granátov a protitankových granátov. V pondelok prípad prevzal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Prezídia Policajného zboru. Vzhľadom na prebiehajúce úkony trestného konania nie je možné poskytnúť k veci bližšie informácie.

Ako sa dnes informovalo ministerstvo obrany, vo všetkých vojenských muničných skladoch na Slovensku robia fyzickú a administratívnu kontrolu materiálu. Rozhodol o tom minister obrany Peter Gajdoš. „Znamená to, že každá debna sa musí otvoriť,“ vysvetlil pre médiá minister. Zdôraznil, že ak sa potvrdia pochybenia, vyvodia dôsledky. V tejto chvíli nechce vyvolávať paniku a zverejňovaním informácií mariť priebeh vyšetrovania. Rezort zanalyzuje aj technické zabezpečenie a spôsob stráženia muničných objektov, na ktorom sa podieľajú aj civilní zamestnanci. Šéf rezortu obrany očakáva, že budú prijaté organizačné opatrenia.

Viac o téme: Muničný skladSlovenská armádaPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu