Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škandál s brazílskym mäsom vrcholí: UPOZORNENIE! Našli 17 nebezpečných vzoriek na FOTO

Mäso z Brazílie môže byť po záruke alebo napadnuté salmonelou. Zobraziť galériu (4)
Mäso z Brazílie môže byť po záruke alebo napadnuté salmonelou. (Zdroj: MPRV SR)

BRATISLAVA – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) pokračuje prostredníctvom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS SR) v rozsiahlych kontrolách brazílskeho mäsa po celom Slovensku. Prvé výsledky testov preukázali pochybenia u 17 výrobkov z 82 vyšetrených vzoriek.

„Slovensko je vôbec prvou krajinou EÚ, ktorá začala vykonávať kontroly. Naši veterinárni inšpektori od vypuknutia škandálu neustále realizujú odoberanie vzoriek a laboratórne testy brazílskeho mäsa v celej krajine. Vzhľadom na závažnosť, vyzývame všetkých spotrebiteľov, aby na obaloch mäsových výrobkov pozorne čítali pôvod mäsa. Taktiež apelujeme na všetkých zákazníkov reštaurácií, ale aj rodičov detí stravujúcich sa v školských zariadeniach, aby sa pýtali na pôvod podávaného mäsa. Tu totiž nesiaha kompetencia kontroly ŠVPS a nedokážeme vylúčiť, že takéto mäso tam mohlo byť distribuované,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Ministerka varuje, ako postupovať v škandále s brazílskym mäsom: Jednoduchá rada nad zlato

V rámci preventívnych opatrení ministerstvo nariadilo predaj brazílskeho mäsa okamžite pozastaviť. Z pozastavených 237 produktov realizovala ŠVPS 82 vzoriek. „Doterajšie laboratórne testy preukázali 17 nevyhovujúcich vzoriek, z toho desať kuracej pečienky nevyhovujúcej kvality, päť mäsových prípravkov označených ako kuracie mäso, napriek tomu, že tu bola použitá soľ, zrejme na prekrytie zápachu a dva výrobky boli zo zakázaných závodov, spojených so škandálom. Všetky tieto výrobky je zakázané predávať a budú zaslané na likvidáciu,“ uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS. Testy na konzervačné látky aj na prítomnosť salmonely stále prebiehajú. Výsledky testov budú známe do konca týždňa.

Škandál s brazílskym mäsom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MPRV SR)

Mäsový škandál v Brazílii nemá obdobu. Až 80 percent mäsa z Brazílie sa dostáva na európsky trh cez Holandsko. Brazília je pritom najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou. Domáci spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, polícia okamžite uzavrela tri fabriky. Medzi obvinenými firmami je aj najväčší svetový vývozca hovädzieho mäsa spoločnosť JBS a popredný brazílsky producent hydinového mäsa BRF. Podľa polície používali výrobcovia kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonely.

Priebežná informácia o vyšetrovaní vzoriek odobratých v rámci ŠVPS SR v súvislosti s kauzou „Mäso z Brazílie“:

Škandál s brazílskym mäsom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MPRV SR)

Škandál s brazílskym mäsom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MPRV SR)

Aktualizované 16:40

Stanovisko spoločnosti BILLA:

„Na základe pokynov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a príslušných Regionálnych veterinárnych a potravinových správ je v spoločnosti BILLA pozastavený predaj niektorých mäsových produktov brazílskeho pôvodu. V súvislosti s pozastavením tovaru by sme chceli zdôrazniť fakt, že pozastavenie predaja produktu ešte neznamená, že produkt je nevyhovujúci. Momentálne čakáme na oficiálne stanovisko veterinárnych správ -  záver a výsledky vyšetrení nám neboli ešte doručené. Spoločnosť BILLA však preventívne odobrala vzorky na vlastné náklady a tieto výsledky vyšli v poriadku.

Brazílske produkty, ktoré predáva spoločnosť BILLA v predajniach boli prekontrolované so zoznamom producentov, ktorých sa kauza s mäsom z Brazílie týka a ani jeden náš produkt nepochádza od spomínaných spoločností. Spoločnosť BILLA zároveň disponuje prehláseniami a laboratórnymi výsledkami od svojich dodávateľov, že nimi dodávané produkty sú kvalitné a vyhovujúce na konzumáciu.

V súlade s pokynmi Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR nie je nateraz nutné pozastaviť predaj ostatných mäsových produktov. Produkty, ktorých predaj nie je príslušnými orgánmi pozastavený zostávajú teda naďalej v obehu.“

Viac o téme: SalmonelaBrazílske mäso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu