Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Billa sťahuje z predaja svoju bio ryžu na FOTO: Našli v nej jed, ktorý zabil aj Napoleona

Ryža, ktorú Billa sťahuje z predaja. Zobraziť galériu (2)
Ryža, ktorú Billa sťahuje z predaja. (Zdroj: reprofoto Stream.cz)

BRATISLAVA/PRAHA – Veľké testovanie ryže potvrdilo závažné podozrenie. V niektorých baleniach obľúbenej potraviny sa nachádza nadlimitné množstvo toxínov. Neobstála ani bio ryža z Billy, v ktorej hygienici našli jedovatý arzén. Reťazec preto oznámil jej stiahnutie z predaja.

Reťazec Billa na svojej českej stránke oznámil, že z predaja sťahuje sortiment „Naša bio ryža natural 500 g“ s dátumom minimálnej trvanlivosti do 16. januára 2019 „na základe nevyhovujúceho výsledku mediálneho testu. Za túto nepríjemnosť sa zákazníkom ospravedlňujeme, prípadné reklamácie sa vyriešia priamo v jednotlivých predajniach spoločnosti,“ uviedla Billa k produktu, ktorý poznáme aj zo slovenských predajní.

V Česku sťahujú z predaja nebezpečné pudingy: Môžu obsahovať kúsky kovu

Testovanie Stream.cz v ryži odhalilo vysoký obsah arzénu, na čo spoločnosť reagovala stiahnutím balení z predajní. V teste neuspeli aj niektoré drahé ryže a potvrdilo sa, že lacné ešte nemusí byť nekvalitné.

Billa sťahuje z predaja
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: reprofoto Stream.cz)

Arzén je toxickým prvkom, ktorý sa podľa odborníkov podieľa napríklad na vzniku onkologických ochorení. Vysoká konzumácia arzénu vedie k silnej otrave, na akú zomrel napríklad Napoleon. V jednom balení bio ryže z Billy sa nachádzalo 0,31 miligramov arzénu na kilogram, čo presahuje maximálne povolené množstvo. Okrem arzénu potvrdili hygienici v niektorých baleniach aj prítomnosť rezíduí pesticídov a insekticídov, ktoré zdraviu rovnako neprospievajú a konzumovať by ich nemali najmä malé deti.

 

 

Viac o téme: RyžaArzénBilla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu