Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nové fakty v kauze penziónu, ktorý odmietol ubytovať Turkov a Arabov: Ľútosť, pokuta a krach

Penzión Stella nakoniec skrachoval. Zobraziť galériu (4)
Penzión Stella nakoniec skrachoval. (Zdroj: plnielanu.sk)

BRATISLAVA - Odmietli ubytovať tureckých študentov a spustila sa búrka! Potom si na nich posvietila inšpekcia. A dnes už je známy verdikt trestu. Za diskrimináciu im hrozilo až neuveriteľných 70 tisíc eur. Nakoniec z toho penzión vyviazol oveľa lepšie. No trpký osud sa mu aj tak nevyhol! Rozhodla o tom Slovenská obchodná inšpekcia.

Okrem nesplnených hygienických podmienok sa inšpekcii nepáčil najmä prístup k zahraničným študentom. S odôvodnením, že z bezpečnostných dôvodov v hoteli neakceptujú ľudí z Turecka a arabských krajín a teda rezerváciu neprijímajú sa dopustili protizákonného konania. Konkrétne porušenie zákona znie: "Pre porušenie povinnosti predávajúcim dodržiavať zásadu rovnakého zaobchádzania v poskytovaní služieb ustanovenú osobitným predpisom." Informovala o tom SOI vo svojom vyhlásení.

Nové fakty v kauze
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Google maps, Facebook/İbrahim Taha Uyar)

Trest: pokuta

"Účastník  konania  tak  porušil  zásadu  rovnakého zaobchádzania a diskriminoval spotrebiteľku tým, že jej zrušil rezerváciu s odôvodnením, že z bezpečnostných dôvodov v hoteli neakceptujú ľudí z Turecka a arabských krajín. Rozdielne zaobchádzanie  z dôvodu  rasy,  príslušnosti  k národnosti alebo etnickej skupine, národného pôvodu napĺňa znaky diskriminácie," tvrdia kontrolóri. Z tohto dôvodu udelili majiteľovi Branislavovi Ďurdiakovi pokutu vo výške 900 eur.

Nové fakty v kauze
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Google maps)

Mrzí ich to, kľúče nedávajú hocikomu

Majiteľa hotela to vraj veľmi mrzí. "V jeho prípade nechceli vystupovať ako tí, ktorí sú tzv. „rasisti“. S ohľadom na situáciu v Európe, vo svete a v Turecku sa chceli chrániť pred možnými problémami s obyvateľmi krajín, v ktorej sú vojnové konflikty, prevraty, vojenské puče, genocídy a iné strašné veci. Dotknutej osobe sú ochotní sa ospravedlniť, ale očakávajú aj zmiernenie formulácie o tom, že sú „rasisti“. Mnohí ich hostia by o tom mohli hovoriť. Nikoho neodmietli ubytovať, iba zrušili rezerváciu, čo nie je to isté. Účastník konania si dovoľuje poznamenať, že každý hosť, ktorý k nim príde, dostane kľúče od jeho domu, kde je nie len ubytovacia izba, ale kde bývajú aj oni," znie obhajoba.

Krach a zatvorenie

Stella Apartment dnes už neprevádzkuje penzión. "Nie, ubytovanie už neposkytujeme. Ukončili sme prevádzku," povedal Ďurdiak pre časopis Trend.

Turci chceli ubytovanie

Nepríjemného prekvapenia sa dočkali traja tureckí študenti, ktorí predtým, ako u nás pobudnú nejaký čas v rámci výmenného pobytu Erasmus, chceli stráviť týždeň v našom hlavnom meste a lepšie ho spoznať. Chceli sa preto ubytovať v hoteli, pričom si vybrali ubytovanie priamo pod hradom. Netušili však, čo ich čaká. Vybrali si Stella Apartment Above the Castle Bratislava, ktorý si chceli rezervovať. Reakcia hotela ich ale nemilo prekvapila. "Z bezpečnostných dôvodov neubytovávame občanov Turecka alebo iných arabských krajín. Neakceptujeme rezerváciu. Prepáčte!" Správa bola ešte aj v zlej angličtine.

Nové fakty v kauze
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Google maps, Facebook/İbrahim Taha Uyar)

Viac o téme: TureckoHotelStela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu