Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nové detaily prípadu opitého slovenského pilota Mira: Neuveríte, koľko toho vypil pred odletom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA - Poriadny hazard! Na povrch vyplávali detaily toho, čo sa dialo tesne pred plánovaným odletom na mol opitého Slováka, ktorý chcel riadiť lietadlo so 100 ľuďmi na palube. Miroslav Gronych (37) sa priznal k tomu, že má problémy s alkoholom. No až teraz poznáme detaily, ktoré predchádzali plánovanému odletu. Pasažieri zažili napäté momenty a posádka mala so Slovákom plné ruky práce.

2,4 promile alkoholu v krvi a bol odhodlaný letieť s 99 pasažiermi na palube. Tomu sa povie opovážlivosť. Prípad Miroslava Gronycha (37) zo Slovenska, ktorý pôsobil ako pilot kanadských aeroliniek, sa ťahá od konca minulého roka.

Spoveď na súde

Slovenský pilot pred súdom priznal, že v decembri nastúpil opitý do linkového lietadla, v ktorom mal prevážať takmer sto pasažierov. Podľa kanadských žalobcov sa mu so strojom nepodarilo odletieť preto, že pod silným vplyvom alkoholu v kabíne stroja omdlel. Prokuratúra pre neho požaduje ročný trest väzenia. Pred súdom sa objavil v uniforme a červenej kravate. "Cítim sa veľmi zahanbený. A cítim veľkú ľútosť," cituje jeho slová kanadský portál cbc news. Otec dvoch detí tiež povedal, že odkedy ho zatkli, nemal ani jeden pohárik alkoholu.

Lietadlo typu TU-154
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: rt.com)

Zaspal s fľašou vodky

Na povrch vyplávali detaily toho, čo sa dialo tesne pred plánovaným odletom. V ten deň prišiel do Calgary o 12:48 ráno. O siedmej ráno mal letieť z Calgary cez Reginu až do mexického Cancúnu. Pred zaspaním si mal otvoriť fľašu vodky. Následne zaspal a zobudil sa až potom, čo mu kolegovia volali. Keď vstal, mal dopiť otvorenú fľašu. Ďalej sa mal nahlásiť, ale meškal hodinu.

Komolil slová a nevedel chodiť

Kolegovia ho zháňali, nevedeli ho nájsť. V čase 7.05 sa vyštveral do lietadla. Zatiaľ si pasažieri všimli jeho správanie a pýtali sa na neho prvého dôstojníka potom, čo "pilot mrmlal a nevedel rovno chodiť". Miroslav bol taký opitý, že si svoje kapitánske výložky nasadil dole hlavou. V jeho izbe našla chyžná 0,75 litrovú fľašu vodky. Jeho právnik povedal, že je závislý na alkohole a lieči sa v meste, kde žije, teda v Saskatoone.

Boeing 737
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vrátil sa do kabíny

Ďalej si 30 sekúnd obliekal leteckú bundu. Kopilot si jeho správanie tiež všimol, vyviedol ho z kabíny a povedal mu, nech neletí. "Pripadalo mu to ľahostajné a povedal, OK, keď to tak cítiš," tvrdí kopilot. Následne kontaktoval riadiacu vež, aby ich informoval. Medzitým sa však Miroslav vrátil do kabíny a následne zaspal. Kanadský portál píše, že keď sa zobudil, posádku mu povedala, aby odišiel sám, alebo ho vyvedie polícia. Nakoniec sa rozhodol odísť sám. Po vystúpení z lietadla ho zadržali policajti.

"Ochorel"

Pasažierom oznámili, že pilot ochorel. No viacerých bolo ťažké o tejto informácii presvedčiť, keďže ho videli potácať sa po lietadle. Následne spoločnosť povolala do služby nového pilota a lietadlo odletelo o pol 9 ráno. Právnik vyhlásil, že Miroslav chcel ranný let zrušiť kvôli chorobe.

Definitíva už čoskoro

Lietadlo spoločnosti Sunwing Airlines z mesta Calgary cez medzipristátie v Regine a Winnipegu až do cieľovej destinácie v mexickom Cancúne. "Ide o zločin dramatických rozmerov. Posledná vec, o ktorú by sa mala verejnosť starať, je to, či sú piloti triezvi," povedala prokurátorka Rose Greenwoodová. O tom, koľko strávi Slovák za mrežami, rozhodne súd 3. apríla.

Viac o téme: PilotAlkoholSlovenskoKanadaMiroslav Gronych
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu