Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rozhodnuté! FOTO Takto vzali Slovenku (24), ktorá pomočila a spálila korán, do väzby

Sudca Sheilu poslal do preventívnej väzby. Zobraziť galériu (6)
Sudca Sheilu poslal do preventívnej väzby. (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

BANSKÁ BYSTRICA - Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v nedeľu čiastočne vyhovel žiadosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a 24-ročnú Sheilu Sz. z Ružomberka vzal do väzby. Akceptoval však iba dôvody preventívnej väzby, a teda aby nemohla pokračovať v trestnej činnosti. Prokurátor navrhoval aj útekovú väzbu, čomu už sudca nevyhovel. Podal preto sťažnosť a tú podala aj samotná obvinená. V najbližších dňoch o nich rozhodne Najvyšší súd.

Ružomberčanka, ktorá pomočila a spálila korán, je vo väzbe: Extrémizmus! Hrozí jej mastný trest

Sheilu Sz. stíhali od 16. februára a zadržali ju 17. februára v Ružomberku. Je obvinená zo zločinu výroby extrémistických materiálov v spolupáchateľstve, v súbehu s prečinom násilia proti skupine obyvateľov, prečinom hanobenia rasy a presvedčenia, ako i prečinom podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti.

Sudca Sheilu poslal do
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Sheile hrozí až šesť rokov vo väzení

Mladá žena sa mala zúčastniť na výrobe obrazovo zvukového materiálu podnecujúceho k nenávisti a násiliu proti skupine obyvateľov pre ich náboženské (islamské) vyznanie. V prípade dokázania viny jej hrozí trest od troch do šiestich rokov.

Rozhodnuté! FOTO Takto vzali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube, mirror.co.uk, ultimosegundo.ig.com.br)

"Tento materiál mal byť zverejnený prostredníctvom internetu na webových stránkach verejne prístupných aj na území Slovenskej republiky, a to minimálne od decembra minulého roka," uviedla v piatok hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

"Na videu ukazuje knihu s nápisom The Quran, o ktorej opakovane tvrdí, že je to korán. Vytrháva z nej strany, hádže ich na zem (jednou zo strán si na videu utrie zadok, roztrhanú knihu pomočí) a potom ich zapáli," objasnila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Sudca Sheilu poslal do
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Moslimov označila nelichotivými prívlastkami

Na videu je tiež vidieť, ako žena okrem iného hovorí: "V žiadnom prípade ma nikto nezastaví, aby som zabránila, teda pozastavila moje vysielanie videí, fotografií alebo písomných názorov, čo sa týka islamu. Proste za tým si stojím a sú to pre mňa paraziti, ktorí sú horší ako svrab, keď sa nevedia prispôsobiť oni nám, tak tu nemajú čo hľadať... Tak som sa rozhodla, že patrí to obecne čisto iba k islamom, muslimom a islamu. Všetkých si vás postupne budem loviť a každý, kto sa mi postaví do cesty a bude ma chcieť zastaviť, tak dopadne veľmi ťažko na hubu..., tak isto ma nejak nezastavia a pôjdem po každom muslimovi."

Sudca Sheilu poslal do
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Dievčine spadol hrebienok

Na otázku, či sa obvinená takto sebavedome správala aj pred sudcom, prípadne, či svoje konanie oľutovala, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry reagoval slovami: "O sebavedomí by som polemizoval, nemohol by som to takto nazvať, avšak vyjadrovala sa a to vyhodnocoval súd."

Sheilu zadržali v piatok ráno

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) podľa Denisy Baloghovej zistili operatívno-pátracou činnosťou totožnosť osoby na videu a získali informácie o mieste, kde by sa mala zdržiavať. Zadržali ju v skorých ranných hodinách v Ružomberku. Zaistili tiež päť mobilných telefónov, pamäťové médiá a vlajky Slovenskej republiky.

Viac o téme: KoránSheila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu