Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší prípad spáleného Koránu: Dán si poriadne zavaril, hrozí mu väzenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

KODAŇ - Po tom, čo svet obletela správa o Slovenke Sheile a o tom, ako pomočila a spálila Korán, je tu nový prípad s veľmi podobným scenárom. Rozdiel je v tom, že tentokrát ide o muža pochádzajúceho z Dánska. Ten sa za spálenie koránu dočkal obžaloby.

Dán sa svojím videom, na ktorom páli korán, pochválil na facebookovej skupine odporcov tohto náboženstva ešte v decembri roku 2015. "Áno slobode, nie islamu," zneli slová pripojené k záberom.  Jeho konanie je tak v rozpore so zákonom, ktorý vyslovene zakazuje verejné urážanie alebo zosmiešňovanie náboženstva. Práve preto bol 42 ročný muž obžalovaný z rúhania zo strany dánskeho štátneho zastupiteľstva.

V prípade ak muža usvedčia hrozia mu podľa zákona až štyri mesiace za mrežami. Dána môže zachrániť pred väzením iba rozhodnutie súdu o uložení peňažnej pokuty, ktorú navrhla samotná prokuratúra.

Štvrtý prípad od 30. rokov

V roku 1938 prišlo k prípadu, kedy súd usvedčil z rúhania štyri osoby, ktoré vylepovali antisemitské plagáty. V roku 1964 boli pokutované dve osoby a v roku 1971 súd potrestal dvoch zamestnancov dánskeho verejnoprávneho rozhlasu za to, že odvysielali pesničku, ktorá zosmiešňovala kresťanstvo. Tri prípady, ku ktorým sa najnovšie pripojil ten z roku 2015

Zákon o rúhaní sa stal dôležitým predmetom diskusií v roku 2006, kedy štátne zastupiteľstvo odmietlo vzniesť obžalobu týkajúcu sa s uverejnenými karikatúrami islamského proroka Mohameda v dánskych médiách. Tento incident vyvolal protesty moslimov po celom svete. 

Viac o téme: DánskoKoránTrest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu