Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Danko útočí na šéfa Regulačného úradu: Musí skončiť, prehovoril o skrytých útokoch na SNS

Andrej Danko a RegioJet
Andrej Danko a RegioJet (Zdroj: SITA, regiojet.sk, kolaz redakcia)

BRATISLAVA – Predseda parlamentu útočí na šéfa Regulačného úrad Holjenčíka. Za zvyšovaním cien energií sú skryté záujmy a finančné skupiny, tvrdí šéf SNS a urobí všetko preto, aby vo svojej funkcii Holjenčík skončil. Zároveň naznačil, že za útokmi na jeho osobu a stranu je energitická firma EPH, ktorá si dokáže zaplatiť aj novinárov.

 „Odmietam sa pozerať na to, ako sa niektorí ľudia správajú v energetike,“ vyhlásil na úvod svojej dnešnej tlačovky predseda parlamentu. Danko zaradil na súčasnú schôdzu parlamentu mimoriadny bod programu, ktorým zaviazal predsedu ÚRSO Holjenčíka, aby na pôde parlamentu zdôvodnil svoje rozhodnutie zvýšiť občanom ceny energií. 

"Chcem, aby pán Holjenčík prišiel do pléna NR SR a aby vysvetlil, ako si dovolil za chrbtom vlády zdvihnúť ľuďom ceny energií. Odmietam divadlo. Urobím všetko pre to, aby nezostal vo funkcii," vyzval Holjenčíka Danko.

„Ak pán Hojlenčík sám do svojho vypočutia na pôde parlamentu neodstúpi, dám zahlasovať o uznesení Národnej rady SR, ktorá ho vyzve, aby tak urobil. Nie je možné aby nám finančníci diktovali podmienky cez štátnych úradníkov a nikto s tým nemohol nič robiť,“ doplnil Danko. Slovenská národná strana je zásadne proti takému zdražovaniu a aj postupu šéfa regulačného úradu.

VIDEO Danko na tlačovke útočil na šéfa ÚRSO, ktorý štátnym firmám, v ktorých má EPH podiel, podľa neho zvýhodnil ich náklady pri cenotvorbe a nebol objektívny k iným firmám.

Stupili sme im na otlak, preto útočia

Danko tvrdí, že slovenská energetika je v kríze. Zároveň poukázal, že energetická firma EPH si pokupovala novinárov a vytvorila silnú nátlakovú skupinu prostredníctvom médií. Práve preto sú podľa neho útoky na SNS zo strany médií, keďže im niekto "stupil na otlak". "Tôbož takého politika ako ja, ktorý s nimi nepije kavu. Dotyční páni neboli naučení na to, že im politik povie nie," vyhlásil dnes.

Konkrétnejšie prepojenie však Danko neukázal. Holjenčíka si zároveň predvolal do parlamentu vysvetliť, "ako si dovolili za chrbtom vlády zdvihnúť ľuďom ceny energií. Povedal som predsedovi vlády, že urobím všetko preto, že pán Holjenčík nezostane vo svojej funkcii."

Viac štátu v energetike

Preto chce, aby účastníkom konaní bolo aj ministerstvo hospodárstva. Podľa neho sa dejú v energetike čudné transakcie. "Stovky miliónov eur odchádzajú so spoločnosťami pod Slovenským plynárenským podnikom (SPP) na vyplácanie dividend. Dejú sa rôzne transakcie prehodnocovania majetku, lebo subjekty, ktoré vstúpili do týchto spoločností, majú krátkodobé peniaze. Nemám politickú moc, aby som tomu zabránil. Bojím sa však, že ak podiely nevrátime do rúk štátu, ceny energií narastú," povedal Danko. 
Podľa neho treba na Slovensku vytvoriť štátny energetický holding, ktorý zabráni privatizácií podielov.

"Nedovolím, aby na „hlavu“ SNS padali výsledky zlých rozhodnutí vlády Mikuláša Dzurindu, ktorá predala naše strategické podniky. S EPH musí štát začať diskusiu o tom, ako si ďalej predstavuje svoje zotrvanie na našom trhu. Nechcem sa dožiť toho, aby v roku 2020 bola cena energií taká vysoká, že si to obyvatelia Slovenska nebudú môcť dovoliť. Je nemorálne, aby snahu finančníkov vyplatiť si dividendy a odmeny platili bežní ľudia,“ vysvetlil svoje rozhodnutie Danko. 

Podľa Danka EPH si dokáže zaplatiť novinárov, aby o ňom pátrali súkromné informácie. Dokonca naznačil, že firma išla aj po Antonovi Hrnkovi, ktorého policajti zastavili a zobrali mu vodičák.

Mizík bude vysvetľovať kontroverzné výroky

Poslanec Národnej rady SR za ĽSNS Stanislav Mizík zrejme bude vysvetľovať svoju kritiku štátnych vyznamenaní, ktoré udelil prezident SR Andrej Kiska viacerým osobnostiam. Mizíkovi prekáža, že ich dostali aj Židia, slniečkari a ochrancovia "cigánov, moslimov". Predseda Národnej rady SR Andrej Danko na neho mieni dať podnet.

"Nehanebné správanie niektorých poslancov na Facebooku, ktorí si robia posmešky z ocenených, odsúdim takisto. A pokiaľ sa skončí vyšetrovanie, dám podnet na príslušný výbor, aby príslušný poslanec išiel vysvetliť, ako si dovolí tak dehonestovať Židov a Izrael," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Danko.

Mizíkove vyjadrenia k štátnym vyznamenaniam odmietla a odsúdila vládna koalícia aj opozícia. Považujú ich za neprijateľné, za hanbu, za namierené proti ľudským právam, slobode aj demokracii. Politici z koalície aj opozície sa od nich dištancujú. Koalícia sa bude extrémistickými a rasistickými vyjadreniami zaoberať a pokiaľ v nich budú poslanci pokračovať, prídu disciplinárne konania. 

Ak by na Mizíka išiel podnet na parlamentný výbor, nebol by jeho prvý. Poslanec už jednému čelil, a to v súvislosti s jeho výrokmi v pléne, kde islam nazval "satansko-pedofilným dielom diabla". Za to sa má ospravedlniť, inak mu hrozí pokuta 1000 eur. Spolu s Mizíkom čelili konaniu aj Milan Mazurek (ĽSNS) a Igor Matovič (OĽaNO-NOVA). Mazurek sa má ospravedlniť za to, že nazval islam "krutým, odporným a neľudským politickým systémom". Matovič zas za prirovnanie situácie opozičných poslancov v parlamente k situácii Židov v koncentračných táboroch. 

Viac o téme: Andrej DankoÚRSOJozef Holjenčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu