Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najsmutnejšie porovnanie krajín Európy: Slovensko posledné! Keď zistíte v čom, bude to ešte horšie

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Ako je na tom naše zdravotníctvo, vieme všetci. Prinášame dôkaz, že opäť spadlo na samotné dno. Anglickí vedci zostavili štatistiku úmrtností detí za posledných dvadsať rokov. Dospeli k prekvapivým zistenia. Čo je však zarážajúce, Slovensko na tom skončilo najhoršie, ako mohlo.

Veľká Británia má najvyššiu úmrtnosť detí vo veku do jedného roka spomedzi 19 európskych krajín. Ročne tam zomrie o 130 detí vo veku od jedného do 9-rokov viac, ako je európsky priemer. Hlavnými príčinami sú rakovina, úrazy a otravy, vrodené neurologických a vývojové poruchy. Horšie než Anglicko, je na tom len Slovensko, Maďarsko, Poľsko a Dánsko. Na druhej strane ku krajinám s najnižšou úmrtnosťou bábätiek patrí Taliansko, Česká republika, Švédsko a Fínsko. 

Zostavovatelia štúdie s názvom Stav detského zdravia porovnávali európske krajiny ako Rakúsko, Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Holandsko, Portugalsko, Španielsko, Švédsko, Nórsko. 

Najsmutnejšie porovnanie krajín Európy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: west-info.eu)

Medzinárodná štúdia úmrtnosti vo Veľkej Británii v porovnaní s podobnými krajinami ukázala, že mortalita novorodeniatok je podobná ako v roku 1970. V súčasnoti sa pod mortalitu novorodencov podpisujú predčasné pôrody a vrodené chyby. K znevýhodneným patria sociálne slabšie rodiny, no na úmrtnosť vplývajú aj sociálna politika konkrétnych štátov. Úmrtnosť vedci posudzovali na základe úrovne populácie, ako aj na individuálnej úrovni.

Najsmutnejšie porovnanie krajín Európy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock /spuntik)

Vhodné opatrenia ako zabrániť úmrtnosti novorodeniatok

Zníženie úmrtností dojčiat je možné zlepšiť prijatím vhodných opatrení na zníženie rizikových faktorov, ako je starať sa o zdravie a vzdelanie matiek pred počatím a počas tehotenstva. Potlačiť fajčenie v priebehu tehotenstva, čo najviac poškodzuje vývoj plodu, v najhorších pípadoch dochádza k narodeniu mŕtveho dieťaťa. 


Prečítajte si aj:

Očkovanie detí odmietajú stále stovky rodičov: Vedci zistili, prečo je to tak!


K faktorom, ktoré spôsobujú vysokú mortalitu novorodeniatok, patrí aj zlá výživa matky pred a počas tehotenstva, riziko je aj u žien s nadváhou. Dôležitý je príjem kyseliny listovej. Veľmi rizikové je tehotenstvo žien diabetičiek. K dôležitým rozhodne patrí aj matkino duševné zdravie a dojčenie dieťaťa. Pri znižovaní mortality bábätiek je dôležitá úloha štátu. Vlády by mali podporovať mladé matky, zabezpečiť im bývania a dostatok financií.

Viac o téme: DetiŠtatistikaúmrtnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu