Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Smutný osud! Legenda z Vrbového je mŕtva: Desivá predpoveď, pre miestnych bol hrdinom

Anton Zobraziť galériu (3)
Anton "Toréz" Bielka (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Preslávil sa záchranou bankomatu pred zlodejmi. Vďaka hrdinskému činu ho spoznalo celé Slovensko. Známy bezdomovec z Vrbového však predvčerom zomrel. Iba pár dní pred smrťou zháňal prístrešie nielen pre seba, ale aj pre svojho psa.

Antona Bielku (71) vo Vrbovom poznal každý pod prezývkou Toréz. Známy bezdomovec zomrel v piešťanskej nemocnici Alexandra Wintera v noci na včera. Mesto Mórica Beňovského teraz smúti. Informoval o tom regionálny portál pnky.sk. Tuhé mrazy spred pár dní prečkal v piešťanskom zariadení sociálnych služieb Domum.

"Čo bolo príčinou smrti 71-ročného muža je momentálne otázne, rovnako ako to, kedy sa uskutoční jeho pohreb, ktorý bude hradený z rozpočtu Mesta Vrbové," informuje portál.

Preslávil sa najmä v roku 2010, keď prekazil zlodejom vykradnutie bankomatu, ktorý je na námestí Vrbového. Bolo nadránom, keď ho zobudil veľký rachot a rozbitie skla. Toréz spal v tom čase neďaleko na ulici. A tak začal na troch zlodejov kričať, že zavolá na nich políciu. Jeho akcia bola úspešná. Zlodeji, ktorí sa pokúšali vykradnúť bankomat, sa rozutekali. Keď dorazila na miesto polícia, boli už preč.

Torézova povestná kárička
Zobraziť galériu (3)
Torézova povestná kárička  (Zdroj: Facebook)

Za toto mu banka, ktorej bankomat uchránil, odovzdala odmenu. Za hrdinský čin dostal tisíc eur. Miestni sa zhodovali, že mal kde bývať, no vraj ho to ťahalo na potulky po meste. V meste kolujú o ňom rôzne názory. Jedni tvrdia, že to bol dobrák, iní zase, že to bol lajdák. Viackrát mu priestory, ktoré mu poskytlo mesto, vyhoreli. Miestny drevorezbár sa dokonca podujal, že mu z dreva urobí sochu.

Smutný osud! Legenda z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Bezdomovec sa staral o svojho psa, ktorého so sebou všade nosil. Cez tuhú zimu prosil mestský úrad, aby mu našli príbytok. "Teraz, keď zbúrali aj poslednú kuticu, kde som býval, prespávam na zastávke. Každý deň chodím otravovať na mestský úrad, aby mi voľačo našli, šak nemôžem ostať v tejto zime. Sľúbili, že mi nájdu nejaký zbúraný dom," povedal tesne pred koncom roka 2016 pre noviny Piešťanský týždeň Toréz. Dnes už je jasné, že žiadny príbytok potrebovať nebude.

Viac o téme: MestoBezdomovecVrbovéAnton BielkaTorez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu