Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Výbuch v Novákoch: Zostáva množstvo otáznikov

Letecký pohľad na zdemolovaný VOP Nováky.
Letecký pohľad na zdemolovaný VOP Nováky.

NOVÁKY - Príčiny výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky, od ktorého v sobotu uplynie 100 dní, zostávajú nejasné.

Doterajšie vyšetrovanie nedalo odpoveď na otázku, kto ponesie zodpovednosť za explóziu, ktorá si zatiaľ vyžiadala sedem obetí, jedného nezvestného a asi tri desiatky zranených. Termín ukončenia vyšetrovania si polícia netrúfla odhadnúť.

Naopak sa vyjasnil ďalší osud fabriky, ktorá sa pred výbuchom zaoberala hlavne rozoberaním starej munície. Minister obrany František Kašický oznámil, že pokračovať bude civilná a čiastočne i vojenská produkcia.

"Vyšetrovanie nespadá pod rezort obrany. K tomu sa nemôžem vyjadrovať. Budem však rešpektovať výsledky vyšetrovania po tom, ako ich zverejní príslušný vyšetrovateľ," povedal ČTK Kašický. Hovorca policajného prezídia Martin Korch potvrdil, že vyšetrovanie nováckej tragédie pokračuje. Polícia však podľa neho nebude poskytovať čiastkové informácie, treba si počkať na ukončenie vyšetrovania. O termíne špekulovať nechcel.

Pozostalí po obetiach nešťastia dali najavo, že vinníkov treba hľadať medzi niekdajším i súčasným vedením podniku. Podali totiž trestné oznámenie na niekoľkých členov bývalého vedenia, ktorí podľa nich vedeli o hrubom porušovaní bezpečnostných predpisov pri skladovaní munície. Pozostalí označili za podozrivých napríklad bývalého generálneho riaditeľa podniku Jozefa Beráka i jeho nástupcu Jána Lasaba, ktorý bol členom vedenia i v čase výbuchu. Lasaba zároveň vyzvali, aby z funkcie odstúpil. S Berákom sa ČTK spojiť nepodarilo, Lasab sa zatiaľ zdržal komentára.

"Majú právo (pozostalí) takéto požiadavky dávať. Som informovaný aj o tom, že dali trestné oznámenie. Nevylučujem, že k niektorým zmenám v podniku ešte dôjde. Samozrejme sa čaká na výsledky vyšetrovania," dodal Kašický.

Minister časť bývalého vedenia odvolal krátko po explózii. Nebol spokojný s krokmi, ktoré šéfovia podniku podnikli tesne po nešťastí. Kritizoval napríklad, že dlho nebol k dispozícii zoznam zamestnancov, ktorý by uľahčil hľadanie nezvestných.

Obnova závodu, do ktorého sa medzičasom vrátila väčšina z pôvodných takmer štyroch stoviek zamestnancov, pokračuje. Fabrika by sa mala podľa Kašického v budúcnosti zamerať predovšetkým na civilnú výrobu pre automobilový priemysel, ktorá sa už pred časom opätovne rozbehla. "Podnik by sa mal orientovať i na obnovu malej pyrovýroby," dodal Kašický.

Naďalej pokračuje aj pátranie po poslednom z pôvodnej osmičky nezvestných. Zdravotný stav 24-ročného mladíka, ktorý z asi tridsiatky zranených utrpel pravdepodobne najzávažnejšie poranenia, sa pomaly zlepšuje. Po niekoľkých operáciách hlavy v nemocniciach v Banskej Bystrici a Ružomberku sa zotavuje v rehabilitačnom centre v Kováčovej.

Časť obyvateľov Novák a okolia priznáva, že majú obavy o svoju bezpečnosť. Výbuch totiž poškodil domy aj v rozmedzí niekoľkých kilometrov. Na malom území je totiž nahustených mnoho priemyselných podnikov. Okrem vojenského závodu je to napríklad elektráreň, baňa či chemička. Pri závale v bani Nováky zahynuli vlani v novembri štyria baníci. Primátor Novák Dušan Šimka pred časom vyzval zástupcov vlády, aby prišli s konkrétnymi návrhmi na zvýšenie bezpečnosti v meste a okolí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu