Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ukrajinec na slovenskom súde: Firme mal spôsobiť škodu niekoľkých miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BANSKÁ BYSTRICA – V pondelok 16. januára sa pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici začne hlavné pojednávanie s podnikateľom ukrajinského pôvodu Sergejom K. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry mu kladie za vinu obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Ako konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným mal spôsobiť firme škodu takmer osem miliónov eur. Za to mu hrozí trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov. Ukrajinský podnikateľ je stíhaný väzobne, pretože je obava z možného úteku. Podľa prokuratúry obvinený ako konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným nezaplatil banke napriek dostatku peňazí k 31. decembru 2009 mimoriadnu splátku úveru sedemstotisíc eur.

Tým spôsobil vyhlásenie okamžitej splatnosti úveru. Následne v rámci vysporiadania úveru, ktorý bol zabezpečený nehnuteľnosťami spoločnosti určenými na developerský projekt „Majcichov Golf Estate“, uzavrel 26. apríla 2010 v mene spoločnosti viacero nevýhodných a záujmy spoločnosti poškodzujúcich zmlúv, na základe ktorých prišla obchodná spoločnosť, ktorej bol konateľom, o nehnuteľnosti.

Prokurátor Maroš Žilinka v tejto súvislosti povedal, že úmyselné porušovanie záväzkových vzťahov a uzatváranie nevýhodných zmlúv zbavených ekonomickej zmysluplnosti poškodzujúcich obchodnú spoločnosť zo strany jej konateľa nie je konaním s odbornou starostlivosťou v súlade so záujmami spoločnosti, a preto ide o porušenie zákonnej povinnosti spravovať cudzí majetok. Svojím konaním podľa prokuratúry spôsobil spoločnosti škodu viac ako 7 818 900 eur.

Podnikateľ Sergej K. bol od decembra 2015 vo viedenskej väznici. Rakúske orgány ho zatkli na základe Európskeho zatýkacieho rozkazu, ktorý na neho vydal Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Na slobodu sa mohol dostať zložením kaucie dvestotisíc eur, ale túto čiastku nikto nezaplatil a rakúske orgány ho 24. augusta 2016 vydali na Slovensko. Sudca ŠTS pre prípravné konanie ho ešte v ten istý deň zobral do väzby. Podnikateľ je manžel modelky Silvie Kucherenko.

Viac o téme: Súd Ukrajinec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu