Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajinec, manžel Silvie Kucherenko na súde: Žaloba je neopodstatnená, tvrdí Mišíková

Silvia a Sergej Kucherenkovci Zobraziť galériu (2)
Silvia a Sergej Kucherenkovci

BANSKÁ BYSTRICA – Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie so 47-ročným podnikateľom ukrajinského pôvodu Sergejom K.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry mu kladie za vinu obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku - ako konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným spôsobil firme škodu takmer osem miliónov eur. Podnikateľova obhajkyňa Eva Mišíková označila obžalobu za podanú neodôvodnene. Podľa nej nebol dostatočne zistený stav veci a v prípravnom konaní boli porušené práva obhajoby.

Okrem iného orgány prípravného konania bezdôvodne odmietli návrhy obhajoby na doplnenie dokazovania. Podľa prokuratúry obvinený Sergej K. ako konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným nezaplatil banke napriek dostatku peňazí k 31. decembru 2009 mimoriadnu splátku úveru vo výške sedemstotisíc eur. Tým spôsobil vyhlásenie okamžitej splatnosti úveru.

Následne v rámci vysporiadania úveru, ktorý bol zabezpečený nehnuteľnosťami spoločnosti určenými na developerský projekt „Majcichov Golf Estate“, uzavrel 26. apríla 2010 v mene spoločnosti viacero nevýhodných a záujmy spoločnosti poškodzujúcich zmlúv, na základe ktorých prišla obchodná spoločnosť, ktorej bol konateľom, o nehnuteľnosti. 

Samotný podnikateľ, ktorý na Slovensku pôsobí takmer dvadsať rokov, uviedol, že je nevinný a nemal motív na spáchanie trestného činu, za ktorý ho stíhajú. Sergej K. na Slovensku pomáha sa etablovať zahraničným investorom, ktorí u nás chcú podnikať, prípadne kúpiť pozemky a rôzne nehnuteľnosti. Vysvetlil, že do situácie, keď nemohol zaplatiť termínovanú splátku úveru, sa dostal vinou istého zahraničného podnikateľa. 

Prokurátor Maroš Žilinka v tejto súvislosti povedal, že úmyselné porušovanie záväzkových vzťahov a uzatváranie nevýhodných zmlúv zbavených ekonomickej zmysluplnosti poškodzujúcich obchodnú spoločnosť zo strany jej konateľa nie je konaním s odbornou starostlivosťou v súlade so záujmami spoločnosti, a preto ide o porušenie zákonnej povinnosti spravovať cudzí majetok. Svojím konaním podľa prokuratúry Sergej K. spôsobil spoločnosti škodu viac ako 7 818 900 eur.

Sergej K. je vo väzbe, pretože je obava z možného úteku. Od decembra 2015 bol Sergej K. vo viedenskej väznici. Rakúske orgány ho zatkli na základe Európskeho zatýkacieho rozkazu, ktorý na neho vydal Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Na slobodu sa mohol dostať zložením kaucie dvestotisíc eur, ale túto čiastku nikto nezaplatil a rakúske orgány ho 24. augusta 2016 vydali na Slovensko.

Sudca ŠTS pre prípravné konanie ho ešte v ten istý deň zobral do väzby. Podnikateľ je manžel kontroverznej modelky Silvie Kucherenko, ktorá sleduje pojednávanie aj so svojou matkou. V prípade uznania viny Sergejovi K. hrozí trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov. 

Viac o téme: Súd UkrajinecSergej Kucherenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu