Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Celé Slovensko prekvapila snehová nádielka: Na severe zlyhala doprava, autobusy meškajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slováci sa dnes zobudili do bieleho rána. Väčšinu územia pokryl sneh, ktorý spôsobuje komplikácie aj na cestách. Podľa meteorológov môže v priebehu dnešného a zajtrajšieho dňa na východe krajiny napadnúť až 45 centimetrov snehu.

Nasledujúce dni bude snežiť, na cestách hrozí poľadovica. Meteorológovia varujú aj pred nízkymi teplotami, vetrom a tvorbou snehových závejov. Vo všetkých prípadoch ide najmä o výstrahu prvého stupňa. „Môže napadnúť dva až šesť centimetrov snehu,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Osoby a vodiči by preto mali byť podľa SHMÚ opatrní.

VIDEO Krásny čin Bratislavčanov: Ľudia, ktorí to potrebujú, sa môžu obliecť vďaka Vešiaku pomoci

Foto z Nitry nám do redakcie poslala čitateľka
Zobraziť galériu (9)
Foto z Nitry nám do redakcie poslala čitateľka  (Zdroj: Topky.sk)

Celé Slovensko prekvapila snehová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk)

Nízke teploty potrápia vo štvrtok všetky kraje okrem Bratislavského a Trnavského. Teplota môže v noci a nadránom miestami dosiahnuť mínus 15 až mínus 20 stupňov Celzia. Snehové záveje by sa mali v tento deň tvoriť na celom území Slovenska, čo môže komplikovať dopravu. Silný vietor hrozí v Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji, a to najmä vo vysokých polohách. V nárazoch by mohol krátkodobo dosiahnuť 90 až 115 kilometrov za hodinu.

Celé Slovensko prekvapila snehová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Poľadovica hrozí v piatok v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Snežiť by malo v Banskobystrickom a Prešovskom kraji a okrese Košice mesto. Na tvorbu snehových jazykov a závejov by sa malo vodiči pripraviť v Žilinskom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji. Silný vietor bude vo vyšších polohách fúkať v Žilinskom a Prešovskom kraji. Hydrologické výstrahy stále platia pre sever a východ Slovenska.

Celé Slovensko prekvapila snehová
Zobraziť galériu (9)

Celé Slovensko prekvapila snehová
Zobraziť galériu (9)

Bohatá snehová nádielka

Východ Slovenska čaká podľa meteorológov hojná snehová nádielka. „Už v piatok (13. 1.) začne počasie na našom území ovplyvňovať frontálny systém, ktorý v rozsiahlej brázde nízkeho tlaku vzduchu, ktorá bude siahať zo Škandinávie až nad Stredozemné more, postúpi od západu nad naše územie. V tejto súvislosti očakávame, že do konca tohto týždňa by na východe územia malo miestami spadnúť od 20 do 45 cm snehu,“ informuje SHMÚ na Facebooku.

Celé Slovensko prekvapila snehová
Zobraziť galériu (9)

Meškanie autobusov

Nočné sneženie v hlavnom meste i jeho okolí spôsobilo komplikácie na cestách. Následkom je i výrazné meškanie spojov verejnej dopravy. Prímestské autobusové linky napríklad prichádzajú do hlavného mesta s oneskorením, ktoré dosahuje desiatky minút.

„Najhoršia situácia je v smere od Šamorína, Malinova a Ivanky pri Dunaji, kde od rána až do týchto chvíľ dosahujú meškania 60 až 100 minút,“ priznala Eva Vozárová, hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines, zabezpečujúcej v Bratislavskom kraji regionálnu autobusovú dopravu. „V smere od Senca je zdržanie 50 až 90 minút, z Pezinka prichádzajú prímestské autobusové linky so 40 až 60 minútovým zdržaním. Najmenšie, i keď aj v tomto prípade výrazné zdržanie zaznamenávame pri linkách v smere od Stupavy, kde oneskorenie dosahuje 15 až 30 minút,“ dodala Vozárová.

Komplikovaná je i situácia v samotnom hlavnom meste. Hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová TASR informovala, že bratislavská MHD premáva na všetkých linkách. „Avšak vzhľadom na priepustnosť komunikácií a svetelne riadených križovatiek zaznamenávame výrazné zdržanie spojov,“ uviedla hovorkyňa. Štátny portál www.odoprave.info približuje, že v súčasnosti je výrazne spomalená doprava najmä vo východnej časti hlavného mesta a prístupoch do Bratislavy z lokalít na východ od Bratislavy.

Neprejazdné cesty na Orave

Povrchy vozoviek na severnom Slovensku pokrýva dnes ráno podľa aktuálnych informácií Slovenskej správy ciest (SSC) čerstvo napadaný sneh. V dôsledku poveternostných podmienok a dopravnej nehody dnes boli neprejazdné už dve cesty v Dolnom Kubíne a okolí, informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

V dolnokubínskej mestskej časti Kňažia sa po 6.00 h stala podľa neho dopravná nehoda štyroch motorových vozidiel, cesta I/59 bola v dôsledku toho úplne neprejazdná. Vodiči pre neupravenú vozovku neprešli ani úsekom medzi Zázrivou a Terchovou, cesta III/583 bola neprejazdná pre všetky motorové vozidlá.

Silné sneženie obmedzuje podľa SSC dohľadnosť do 100 metrov na severnej diaľnici D1 medzi Liptovským Mikulášom a Popradom. Na vozovkách v okresoch Námestovo a Tvrdošín sa tvoria snehové jazyky a záveje. Zvýšenú opatrnosť a vzájomnú ohľaduplnosť si vyžaduje prejazd cez horské priechody. Na väčšine ciest v Liptove a na Orave sa nachádza vrstva čerstvého kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov, na cestách nižších kategórií miestami do piatich centimetrov. Jednou zo základných podmienok bezpečnej a bezproblémovej zjazdnosti je použitie zimných pneumatík.

Záveje na cestách

Cesty v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa sú zjazdné, vozovky sú prevažné mokré, miestami sa vyskytuje sneh do troch centimetrov. Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja uviedol, že v dôsledku silného vetra sa na otvorených úsekoch ciest v oblasti Starej Ľubovne tvoria snehové jazyky a záveje.

Na cestách druhej a tretej triedy sa vo vyšších polohách nachádza miestami vrstva utlačeného snehu do štyroch centimetrov. Všetky horské priechody na území kraja sú zjazdné bez obmedzení. Vo Vysokých Tatrách je utlačená vrstva snehu do piatich centimetrov a na horskom priechode Magura sa miestami vyskytuje utlačený sneh do troch centimetrov.

Situácia v Žilinskom kraji

Cesty na území Žilinského kraja sú zjazdné, na horskom priechode Makov regulujú dopravu policajti a na horskom priechode Svrčinovec je zhustená premávka, informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík.

Diaľnice sú podľa cestárov mokré, miestami s jednocentimetrovou kašovitou vrstvou snehu a na rýchlostných cestách je kašovitá vrstva snehu tri centimetre. Na cestách I. triedy je kašovitý, miestami čerstvý alebo utlačený sneh od dvoch do piatich centimetrov. Na cestách II. triedy je čerstvý, miestami kašovitý alebo utlačený sneh od dvoch do desiatich centimetrov, na cestách III. triedy je čerstvý, miestami kašovitý alebo utlačený sneh od dvoch do piatich centimetrov. Na horských priechodoch je čerstvý, kašovitý alebo utlačený sneh od dvoch do desiatich centimetrov.

Horské priechody sú neprejazdné

Horské priechody Donovaly a Šturec sú neprejazdné pre nákladné vozidlá nad desať metrov dĺžky. TASR o tom informovalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Dôvodom je husté sneženie. Donovaly pre nákladnú dopravu uzavreli ešte v noci, Šturec nadránom.
Podľa informácií Slovenskej správy ciest na týchto horských priechodoch povrch vozovky pokrýva vrstva čerstvého až utlačeného snehu hrúbky štyroch až piatich centimetrov.

Kašovitý sneh na cestách mimo Bratislavy

Cesty II. a III. triedy v Bratislavskom kraji, vrátane horského priechodu Pezinská Baba sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý, prípadne ho pokrýva vrstva kašovitého snehu do dvoch centimetrov, informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

I napriek zjazdnosti ciest v Bratislavskom kraji je dopravná situácia najmä v samotnom hlavnom meste a jeho okolí komplikovaná. Linky regionálnej autobusovej dopravy meškajú v smere do Bratislavy od 15 do 100 minút, najhoršia situácia je v smere od Malinova, Šamorína a Ivanky pri Dunaji. Výrazné meškanie majú aj linky bratislavskej MHD.

Hasiči od rána zasahujú

Hasiči v Prešovskom kraji dnes zasahovali pri väčšom počte dopravných nehôd ako je zvykom, pod čo sa podpísalo aj nepriaznivé počasie. Od rána snežilo a na viacerých miestach fúkal silný vietor. Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja na svojej webstránke upozorňuje, že z dôvodu siného vetra sa na otvorených úsekoch ciest v okresoch Prešov a Stará Ľubovňa sa tvoria snehové jazyky a zaveje.

Ako informoval operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove, hasiči pomáhali vodičom havarovaných vozidiel v okresoch Svidník, Bardejov, Sabinov, Prešov, Stará Ľubovňa, Kežmarok, Humenné. Nehody si vyžiadali iba ľahké zranenia.

Snehové správy

Na slovenských lyžiarskych svahoch prevládajú veľmi dobré podmienky. Do rána pripadlo 5 až 10 cm prachového snehu. Snežiť má i v najbližších dvoch dňoch – zajtra sa očakáva ďalších 5 až 10 cm, na strednom a severovýchodnom Slovensku to môže byť až 10 až 20 cm nového snehu.

Upravené zjazdovky ponúka 100 zimných areálov, pri výške snehovej vrstvy zväčša 40 až 70 cm. 60 cm snehu je napríklad v Čičmanoch, v Litmanovej, vo Vyšnej Boci a na Táloch, 70 cm na Fačkovskom sedle a v Športcentre Ošcadnica, 80 cm snehu hlási Jasenská dolina, Salamandra resort a oravské strediská Ski Zábava – Hruštín a Nižná Uhliská a od jedného metra Valčianska dolina, Stará Myjava, Roháče – Spálená, Zuberec – Janovky a Lomnické sedlo. 

Lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí prevláda dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Lavínová situácia je však aj naďalej veľmi lokálna, informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Ako ďalej uviedol, na prevažne tvrdý povrch snehovej pokrývky pripadlo pri silnom severozápadnom vetre nových päť až desať centimetrov snehu. „Lavínové nebezpečenstvo je lokálne a je koncentrované do miest, kde je nafúkané väčšie množstvo snehu. Obzvlášť nebezpečné sú miesta s terénnymi pascami, žľaby a prechody strmých svahov,“ upozornil lavínový špecialista.

Počasie bolo dnes ráno na horách zamračené, hmlisté a na mnohých miestach so snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 14 do mínus šesť stupňov Celzia. Fúkal väčšinou silný, na hrebeňoch až prudký prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou desať až 17 metrov za sekundu, v nárazoch miestami až 25 metrov za sekundu.

Na zabezpečenie plynulej a bezpečnej plavby po Dunaji sa vodohospodári rozhodli použiť ľadoborce. Na snímke v bratislavskom prístave rozbíja ľad a usmerňuje ľadové kryhy v prístavných bazénoch ľadoborec Brezno.
Zobraziť galériu (9)
Na zabezpečenie plynulej a bezpečnej plavby po Dunaji sa vodohospodári rozhodli použiť ľadoborce. Na snímke v bratislavskom prístave rozbíja ľad a usmerňuje ľadové kryhy v prístavných bazénoch ľadoborec Brezno.  (Zdroj: TASR)

Celé Slovensko prekvapila snehová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: PočasieSneženie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu