Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šťastní milionári: Bugárovci zarobili na skupovaní lacných pozemkov pod obchvatom Bratislavy

László Sólymos, Béla Bugár a Gábor Gál
László Sólymos, Béla Bugár a Gábor Gál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bugár pol milióna eur, ľudia blízki Mostu-Híd ďalšie stá tisíce eur. Toľko zarobili títo ľudia za jeden jediný obchod so štátom. Stačilo im predať lukratívne pozemky, ktoré sa zmenili na stavebné. Sú ľudia okolo Bugára takí šikovní?

Exmanažéri zo Slovenského pozemkového fondu (SPF) František Hideghéty a Juraj Gál predali štátu tisícky kilometrov štvorcových pôdy, ktorá sa nachádza pod  diaľnicou z Bratislavy do Dunajskej stredy. Upozornil na to Denník N. Tieto lukratívne pozemky sa nachádzajú vedľa pozemkov Bélu Bugára. Zisky z predaja štátu by mali byť porovnateľne veľké pre Bugára a pre dvoch exmanažérov.

Bugár pôdu pod diaľnicou kupoval v roku 2005. Vtedy ešte plán diaľnice nebol narysovaný a upozornil na to sám. Zrejme v roku 2012 Gál kúpil pozemky o kúsok vedľa za jedno euro za meter štvorcový. Polovicu predal Hideghétymu. Gál tvrdí, že vtedy ešte o diaľnici nevedel.

Keď ich o niečo neskôr predával štátnej Národnej diaľničnej spoločnosti, cena už bola 20-krát vyššia - 20 eur za meter štvorcový. Ako pre denník priznal, na účte mu pristálo asi 200 tisíc eur. Hideghéty mu podobná čiastka tiež cinkla na účte. Gál sa bráni, že o tom, že na jeho pozemkoch bude stáť diaľnica, nevedel.

Plány boli dva roky na stole

Avšak výsledné trasovanie diaľnice sa robila dva roky predtým, ako Gál kupoval pôdu. ochranár Jozef Ridzoň z SOS Birdlife však tvrdí, že plány diaľnice už boli nakreslené v roku 2010. Gál tvrdí, že kúpou pôdy chcel investovať, pretože jej veril. S Bugárom sa podľa vlastných slov videl iba raz. Hideghéty býva v Šamoríne na tej istej ulici ako Béla Bugár.

Bugár prepojenia odmieta

Hideghéty šéfoval SPF v rokoch 2003 až 2007. Dokonca sa tam mal vrátiť za Radičovej vlády, čo sa nakoniec nepodarilo. Bugár sa vtedy hneval, že to nevyšlo.

Denník N pripomína, že zistiť, kadiaľ povedie diaľnica dokážu len odborníci. Gál sa v roku 2010 dostal na pozemkový fond. Obidvaja sa v obchodoch s pôdou vyznajú. Šéf Mostu s týmito dvomi manažérmi prepojenie odmieta.

Zmluvy neukážu, bugárovci to odmietli

Či ide o jediné obchody s pôdou medzi úradníkmi a štátom, sa nedá jednoducho zistiť. 59-kilometrový úsek diaľnice a zmluvy s pôdou ním súvisiace sú tajné. Rozpočet na výkup pôdy pod touto diaľnicou, mal štát určený vo výške 400 miliónov eur. Aby štát ukázal zmluvy na výkup pôdy, sa musel meniť zákon. Bugárovci ho však v parlamente pred dvomi týždňami zamietli.

Viac o téme: PozemkyNDSBéla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu