Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pozor na víkendové nástrahy počasia: Vodičom môže skomplikovať cestu hmla aj poľadovica

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Po mrazivých dňoch nastane malá zmena počasia a víkendové teploty budú o niečo prívetivejšie. Dlho sa však na slnku vyhrievať nebudeme. V nedeľu nastane ďalší meteorologický zvrat.

Piatok

Zamračený a hmlistý piatok sa bude na západnom a strednom Slovensku miestami vyznačovať aj zmenšenou oblačnosťou. Na severe a východe lokálne rátajte aj s mrholením alebo slabým dažďom, pri ktorom sa môže vytvárať poľadovica. Najvyššia denná teplota dosiahne 4 až 9, na Zemplíne, Šariši, v Above a pri nízkej oblačnosti a ojedinele aj inde bude len -2 až 3 stupne Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov vystúpi na okolo 4 stupne Celzia. Viať bude slabý, na západnom a strednom Slovensku postupne západný až severozápadný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h). Na hrebeňoch Tatier bude prudký až búrlivý vietor.

Tropický raj zasiahla snehová búrka: VIDEO Takto ste Havaj ešte nevideli

Pozor na víkendové nástrahy
Zobraziť galériu (4)

Vodiči by mali byť opatrní

Vodiči musia dnes počítať s výskytom poľadovice a hmly na mnohých miestach Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa takmer pre všetky kraje. Pre Banskobystrický, Žilinský a Prešovský kraj platí až do polnoci.

Pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad a Kežmarok vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa pred vetrom. Podľa SHMÚ môže vietor na horách vo výške 1500 metrov v týchto okresoch dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 90 až 115 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a pre dané oblasti podľa meteorológov bežná, avšak môže predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Slovenská správa ciest informuje, že všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, na východe miestami mokrý. „Cesty I., II., a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, na strednom a východnom Slovensku, vo vyšších polohách, prípadne v hornatejších oblastiach Slovenska miestami pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 1 - 3 centimetrov, na cestách III. triedy v oblasti Námestova a Liptovského Hrádku až do hrúbky 4 - 5 centimetrov. Na cestách nižších tried v okolí lokalít Banská Štiavnica, Kremnica, Žiar nad Hronom, Kokava nad Rimavicou, Stakcín, Záborské, Belá a Lenartov sa na vozovkách miestami nachádza zľadovatený sneh do 2 centimetrov,“ uvádza webový portál zjazdnost.sk. 

Horské priechody sú podľa Slovenskej správy ciest zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem priechodov Huty, Vrchslatina a Besník, kde sa miestami nachádza vrstva kašovitého až utlačeného snehu, na priechode Grajnár si treba dávať pozor na čerstvý sneh. Na horskom priechode Kremnické Bane sa na vozovke miestami nachádza zľadovatený sneh, na priechode Herlianske Sedlo je poľadovica. 

Sobota

Naše územie sa v sobotu ocitne pod vplyvom teplého frontu. Deň bude prevažne zamračený s nízkou oblačnosťou a hmlistý. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách by malo byť polojasno až oblačno. Na severe iba miestami, inde sa môže ojedinele vyskytnúť mrholenie alebo slabý dážď, ktorý môže na východe niekde namŕzať. Najnižšia nočná teplota poklesne na 2 až -3 stupne Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 4 až 9, na krajnom juhozápade aj teplejšie, na Zemplíne 0 až 4 stupne Celzia. Viať bude slabý, v horských oblastiach a v noci aj na juhozápade prevažne západný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h). Na hrebeňoch hôr počítajte s prudkým vetrom až víchricou.

Pozor na víkendové nástrahy
Zobraziť galériu (4)

Nedeľa

Teplý front vystrieda príchod studeného, spojeného s tlakovou nížou a chladnejším vzduchom. Záver víkendu bude oblačný, v nižších polohách sa môže vyznačovať zamračenou oblohou nízkou alebo hmlou. Popoludní by mala od západu pribúdať oblačnosť a v severnej polovici územia sa môže objaviť slabý dážď alebo mrholenie. K večeru od 1 300 metrov aj sneženie. Najnižšia nočná teplota poklesne na 2 až -3 stupne Celzia, najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 4 až 9, na Zemplíne väčšinou 0 až 4 stupne Celzia. V noci bude viať bude prevažne slabý, cez deň postupne západný až severozápadný vietor  4 až 10, v nárazoch okolo 15 m/s (15 až 35, 55 km/h). Na horách buďte opatrní, hrozí tam búrlivý vietor až víchrica. Na východe bude okrem horských oblastí veternosť slabá, uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Pozor na víkendové nástrahy
Zobraziť galériu (4)

Lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých a západných Tatrách približne od nadmorskej výšky 1 500 metrov nad morom je aj dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre je len malá hrozba pádu lavín.

Ako informoval Marek Biskupič, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku, sneh je na horách nerovnomerne rozložený, ale vplyvom striedania teplôt je všeobecne dobre stabilizovaný. „Len ojedinele sa na strmých záveterných svahoch vyskytujú menej stabilné dosky a vankúše,“ uviedol s tým, že na takýchto svahoch je uvoľnenie lavín možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení. Pri oteplení sa v stredných polohách môžu vyskytnúť splazy i spontánne lavíny z mokrého snehu. „Obzvlášť nebezpečné budú dnes slnkom osvietené trávnaté svahy v Západných Tatrách,“ upozornil lavínový špecialista.

Na horách je relatívne teplo pričom zvyšky chladnejšieho vzduchu sa držia na dne dolín. Dnes ráno bolo prevažne polojasno, na hrebeňoch Vysokých Tatier hmlisto. Mrzlo len v najvyšších polohách Tatier. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus štyroch do plus piatich stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal prudký vietor severných smerov s rýchlosťou do 16, v nárazoch do 25 metrov za sekundu.

Celkovo je v Tatrách 60 až 140 centimetrov snehu, v ostatných pohoriach 20 až 60 centimetrov. Povrch snehu je prevažne zmrznutý, prípadne sa vytvorila kôra. V priebehu dňa bude v nižších a stredných polohách kašovatieť. Zvyšky suchého snehu sa nachádzajú už len v najvyšších polohách Tatier a na severne orientovaných svahoch.

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu