Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Mladá generácia berie spravodlivosť do vlastných rúk: Drsný odkaz Lajčákovi v kauze šafárenia!

Miroslav Lajčák Zobraziť galériu (3)
Miroslav Lajčák (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Vyšli z anonymity, aby poslali priamy odkaz ministrovi zahraničia. Mladí slovenskí študenti zobrali veci do vlastných rúk a nakrúcajú videá, aby podporili ich kamarátku a spolužiačku Zuzanu Hlávkovú. Tá upozornila na podozrivé a predražené zákazky v Lajčákovom rezorte. Odvtedy čelí minister veľkému tlaku na to, aby odhalil detaily zákaziek.

"Žiadam Vás, pán minister Lajčák, aby ste preverili nedorozumenia na vašom ministerstve a aby ste nasledovali víziu, v ktorej hovoríte, že nebudete tolerovať žiadne, ale žiadne podozrivé nakladanie s finančnými prostriedkami," hovorí na videu Veronika, ktorá je jednou z mnoho bývalých spolužiačok zo škótskej univerzity University of St. Andrews, ktorí sa prihlásili na jej podporu v kauze podozrenia zo šafárenia na ministerstve zahraničia.

Mladá generácia berie spravodlivosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Videá začali pribúdať pred pár dňami na kanáli YouTube s názvom Podporujeme Zuzku Hlávkovú. Škótska univerzita je po Oxforde a Cambridge ako tretia najlepšia v Británii. Hlávkovú podporili nielen jej spolužiaci. List s výzvou podpísalo takmer 3 tisíc študentov zo zahraničných vysokých škôl.

Video odkaz Lajčákovi od Veroniky Hliničanovej

V liste študenti napísali, že ju podporujú v boji proti korupcii a klientelizmu. "Medzi mladými ľuďmi sa čoraz viac začína prejavovať skepsa. Mnohí študenti prestávajú veriť, že je ešte možné zvíťaziť v boji s korupciou a klientelizmom, ktorých chápadlá siahajú do všetkých oblastí verejného života. Mnohí počúvajú od svojho okolia podobné slová, aké adresoval minister Lajčák Zuzane: Mladícke ideály sú pekné, ale srdce musí ísť ruka v ruke s rozumom a musíme sa prispôsobiť nastaveniu, ktoré na Slovensku panuje."

Video od Juraja Sabola

O závažnosti kauzy svedčí aj to, že študenti vyšli z anonymity, ukázali sa na kamere a priamo Miroslavovi Lajčákovi, jednému z najmocnejších mužov Ficovej tretej vlády, adresovali svoj odkaz. Napríklad Roman Bašár spoznal Zuzanu Hlávkovú na Univerzite St. Andrews pri stretnutiach Slovákov a Čechov. Hovorí o nej ako o zodpovednej a cieľavedomej osobe.

Video Romana Bašára

Výzva Emmy Javorka je taktiež jednoznačná. "Žiadam Vás, aby ste si svoju prácu a povinnosti plnili slušne, úprimne a transparentne. Slovensko je mojím domovom, kam by som sa rada vrátila a preto mi na jeho osude veľmi záleží. Silu jednotlivca netreba podceňovať," hovorí na videu Emma.

Video Emmy Javorky

Ministerstvo zahraničných vecí sa k celej kauze odmieta vyjadriť počas prešetrovania podozrivých zmlúv. K Lajčákovi zavítajú aj poslanci parlamentu, ktorí prídu na prieskum. Súčinnosť ministerstva pri preverovaní zmlúv prisľúbila aj organizácia Transparency International Slovensko.

Video Kaji Jurčišinovej

Za Hlávkovú sa prihovorila aj zahraničná študentka Judita Huber, ktorá ju spoznala na bakalárskom štúdiu v St. Andrews. "Prajem viacerým krajinám, aby mali ľudí ako Zuzka, ktorí sa postavia za princípy a to, v čo veria, pretože toto je jediný spôsob ako sa môže kraijna pohnúť dopredu a mať reputáciu," hovorí Judita.

Video Judity Huber

Video Matúša Rybaka

Na kanáli YouTube sú aj ďalšie videá. Nie je ani vylúčené, že pribudnú nové. Kauza podozrivých a predražených zákaziek sa bude určite ťahať ešte niekoľko týždňov. Podozrenie preveria poslanci parlamentu, Najvyšší kontrolný úrad aj Úrad pre verejné obstarávanie ako aj Protimonopolný úrad.

Video Martina Podušku

Viac o téme: Miroslav LajčákZuzana Hlávková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu