Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Ministerstvo obrany nesplnilo cieľ: Nie na všetky protiteroristické opatrenia boli peniaze

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: archiv JN)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany neuskutočnilo časť protiteroristických opatrení, ktoré mu uložila vláda urobiť po minuloročných novembrových teroristických útokoch v Paríži.

Vyplýva to z informácie o návrhu postupu realizácie organizačných a personálnych opatrení v ozbrojených silách na boj proti terorizmu plánovaných na roky 2017 a 2018, ktorá je dnes na programe vlády. Ako sa v materiáli uvádza, pre nevyčlenené financie nebol personálne doplnený 5. pluk špeciálneho určenia, neboli obstarané technické prostriedky prieskumu a sledovania pre prápor ISTAR a nebol trvale navŕšený počet vojakov vyčlenených na posilnenie policajného zboru.

Ako uviedol riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) Jaroslav Naď, viacerí analytici už pri schvaľovaní protiteroristických opatrení vládou jasne upozorňovali, že celý návrh bol pripravovaný v časovom strese, bez analýz a dostatočného finančného krytia.

Ústav pamäti národa (ÚPN) bude na budúci rok hospodáriť so sumou vyše 1 597 000 eur. Uvádza sa to v návrhu rozpočtu ústavu, ktorý by mali ministri prerokovať a vziať na vedomie. Z tejto sumy pôde takmer 760 000 eur na mzdy a platy, na tovary a služby je vyčlenených vyše 506 000 eur. Zvyšok je určený na poistné a bežné transfery. Z návrhu rozpočtu vyplýva, že ústav by na rok mali posilniť dvaja noví zamestnanci a v polovici budúceho roka by sa do práce mali vrátiť aj dve zamestnankyne z rodičovskej dovolenky. 

V súlade so Strategickým plánom boja proti korupcii v Slovenskej republike, ktorý vláda schválila ešte v auguste 2011, sa Slovensko zaviazalo pokračovať v riešení a plnení preventívnych opatrení, aby sme znížili úroveň korupcie a zvýšili transparentnosť v celej krajine. Jedným z ďalších takýchto opatrení, ktoré Slovensku odporučila aj Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), je eliminovať potenciál pre korupčnú trestnú činnosť zahraničných verejných činiteľov v medzinárodných obchodných vzťahoch. Uvádza sa to materiáli, ktorý vláde predkladá ministerstvo vnútra SR. 

Ministri budú rokovať aj o odvolávaní a menovaní nových veľvyslancov. Tieto materiály sa nezverejňujú, rovnako ako návrh celkových početných stavov Vojenského spravodajstva, ktorý na vládu predkladá minister obrany Peter Gajdoš.

Viac o téme: Jaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu