Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Predpoveď počasia na budúci týždeň: Zima poriadne udrie, bude silno fúkať a snežiť, platí výstraha

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Budúci týždeň bude poriadne mrazivý. Teploty výrazne poklesnú ako cez deň, tak aj v noci. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu vydali na najbližšie dni aj výstrahu pred silným vetrom a pred tvorbou snehových jazykov.

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred tvorbou snehových jazykov a závejov na severe Slovenska. Na nasledujúce dni vydal výstrahu prvého stupňa. Vodiči by na tomto území mali spozornieť už dnes večer. Záveje a jazyky sa miestami môžu tvoriť aj v pondelok do neskorých nočných hodín. Prvý deň v týždni sa k snehovým výstrahám pridruží aj silný vietor, najmä na hrebeňoch hôr. V utorok by sa už podľa SHMÚ snehové jazyky nemali tvoriť, silný vietor bude na horách fúkať naďalej.

Pozor na poľadovicu

Šoféri musia najbližšie dni miestami počítať aj s tvorbou hmly, upozorňuje Slovenská správa ciest. "Vplyvom nízkych teplôt sa môže tvoriť aj poľadovica," uvádza na webe zjazdnosť.sk. Slováci sa musia pripraviť na chladné počasie, niekde i na celodenné mrazy. Teploty vzduchu by mali výrazne klesnúť práve začiatkom budúceho týždňa. Na severe krajiny by denná teplota miestami nemala vystúpiť nad nula stupňov Celzia, a to súvisle niekoľko dní. Na juhu by malo byť cez deň slabo nad nulou. Noci budú mrazivé na celom území, na severe môžu teploty postupne dosiahnuť až okolo -10 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia na budúci
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

PONDELOK - V studenom vzduchu bude od severozápadu do strednej Európy zasahovať tlaková výš so stredom nad Severným morom. Súčasne vo vyšších vrstvách ovzdušia bude postupovať brázda nízkeho tlaku vzduchu cez Pobaltie, Poľsko ďalej na juhovýchod.

V noci bude prevažne malá, na severe prevažne veľká oblačnosť. V severnej polovici na mnohých miestach snehové prehánky alebo sneženie. Inde zrážky len ojedinele. Spočiatku v južnej polovici Slovenska dážď alebo dážď so snehom. Ojedinele sa budú tovirť snehové jazyky. Najnižšia nočná teplota 0 až -6 stupňov Celzia. Fúkať bude západný až severozápadný vietor  rýchlosťou 2 až 7 m/s, spočiatku miestami v nárazoch okolo 12 m/s (5 až 25, 45 km/h). Na hrebeňoch hôr bude fúkať miestami prudký vietor. 

Predpoveď počasia na budúci
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

Cez deň bude premenlivá, na severe prevažne veľká oblačnosť. V severnej polovici Slovenska na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky a tu miestami tvorba snehových jazykov. Inde zrážky len ojedinele. Čakajme ochladenie. Najvyššia denná teplota 0 až 4, na severe a Horehroní -4 až 0 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -10 stupňov Celzia.
Fúkať bude severozápadný vietor 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami
okolo 14 m/s (50 km/h). Na hrebeňoch hôr prudký až búrlivý vietor, na hrebeňoch Tatier prechodne až víchrica.

Predpokladané množstvo zrážok - V noci do 3 mm, na severe do 10 mm / do 3 cm, na severe do 15 cm. Cez deň do 3 mm, na severe do 10 mm / do 3 cm, na severe do 15 cm. Tendencia tlaku vzduchu bude mierny vzostup.

UTOROK - V studenom vzduchu bude do našej oblasti od severozápadu zasahovať tlaková výš. Bude jasno až polooblačno, na severe a východe polooblačno až oblačno tu miestami snehové prehánky alebo sneženie. V horských oblastiach sa budú ojedinele tvoriť snehové jazyky.

Predpoveď počasia na budúci
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota bude -3 až -7, na Orave, Liptove a Spiši miestami okolo -9 stupňov Celzia.
Najvyššia denná teplota 0 až 4, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo -2 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), v nárazoch miestami do 15 m/s (55 km/h). Nad pásmom lesa bide fúkať búrlivý vietor až víchrica

STREDA - Tlaková výš nad našou oblasťou zoslabne a súčasne postúpi od severozápadu do strednej Európy frontálny systém. Bude jasno až polooblačno, na severe prechodne oblačno. Cez deň od severozápadu na celom území pribúdanie oblačnosti a na severe postupne miestami sneženie. Najnižšia nočná teplota -3 až -8, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši okolo -10 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota 1 až 5, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši okolo -1 stupňa Celzia. Fúkať bude severozápadný, neskôr juhozápadný až západný vietor rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Predpoveď počasia na budúci
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

ŠTVRTOK - V silnom severozápadnom prúdení postúpi cez našu oblasť smerom na juhovýchod frontálny systém. Bude oblačno až zamračené a na väčšine územia sneženie, na krajnom juhozápade a neskôr väčšinou aj inde v polohách 500 m dážď so snehom alebo dážď. Najnižšia nočná teplota +2 až -4 stupne Celzia. Najvyššia denná teplota 2 až 6, na Kysuciach, Orave, Liptove a na severovýchode okolo 0 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia na budúci
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

PIATOK - Cez Pobaltie a Poľsko sa bude presúvať smerom na juhovýchod brázda nízkeho tlaku vzduchu. Súčasne sa do strednej Európy začne od západu rozširovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu. Bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo dážď so snehom, od výšky 500 m, na severe a východe aj nižšie, sneženie. Neskôr premenlivá, na severe a východe prevažne veľká oblačnosť a zrážky už len miestami, a to najmä na severe. Bude veterno a ojedinele sa budú tvoriť snehové jazyky. Najnižšia nočná teplota 2 až -2, na juhozápade okolo 4 stupne Celzia. Najvyššia denná teplota bude 1 až 6, na severe miestami okolo -1 stupeň Celzia.

Predpoveď počasia na budúci
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu