Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovenský youtuber valcuje, sledujú ho milióny: VIDEO Projekt, ktorý má mladým otvoriť oči!

Matej Slazanský alias Menameselassie Zobraziť galériu (4)
Matej Slazanský alias Menameselassie (Zdroj: YouTube/Menameselassie)

BRATISLAVA – Desiatky miliónov videní a stovky tisíc odberateľov. To je krátka štatistika mladého Slováka s prezývkou Menameselassie, ktorý na YouTube vytvára zábavné videá. A nielen tie. Najnovšie vymyslel projekt, ktorý má otvoriť oči mladým. Kto sa za ňou ukrýva a o čo mu ide?

Mladík pod prezývkou Menameselassie je v skutočnosti Matej Slazanský (21). Chce využiť svoju vysokú sledovanosť pre dobrú vec. Projekt s názvom Výlety naslepo má zbúrať predsudky o utečencoch. Projekt #VýletyNaslepo má v ľuďoch zbúrať predsudky. Odkaz druhého videa má poukázať na to, že väčšina utečencov, ktorí prichádzajú z Iránu, Afganistanu alebo zo Sýrie utekajú do Nemecka a škandinávskych krajín pretože tam majú takmer istý azyl. Títo ľudia opustili svoje domovy a nechali v nich celý svoj život,“ píše o svojej návšteve utečencoch na hranici.

Chystá sa tretia časť

Projekt Výlety naslepo robí v spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti. „Projekt Výlety naslepo zorganizovala OSF - Open society foundation v spojení s reklamnou agentúrou PS Digital.  Momentálne sú vonku už dve časti, posledná čiže tretia bude na mojom YouTube kanáli v pondelok,“ prezradil pre Topky Matej.

Slovenský youtuber valcuje, sledujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Menameselassie)

Projekt je zameraný na jeho fanúšikov. „Primárne je tento projekt zameraný na mojich fanúšikov, keďže ma sledujú aj mladší ľudia, myslím si, že je fajn, že som sa na to dal. Keďže mám "moc" ovplyvniť ľudí tento projekt s búraním predsudkov je super. Každopádne sa o tento projekt začali dosť zaujímať médiá a dostávajú sa k nemu ľudia, ktorí nie sú moje publikum, čo ma dosť teší, pretože sa im možno moja tvorba bude páčiť a začnú ma sledovať pravidelne.“

 Nechce byť „slniečkar“

Matej nechcel pôsobiť tzv. slniečkarsky, chcel iba poukázať ako to vyzerá na miestach, o ktorých Slováci ani netušia. „Tak prevažujú negatívne a rasistické komentáre, no niektoré komentáre sú na zamyslenie. Tento projekt nemá pôsobiť slniečkarsky, skôr sa má pokúsiť ukázať ľuďom, ako to vyzerá na daných miestach a prečo to tak je. Imigranti sú veľmi vážna a chúlostivá téma, takže som bol chvíľu na obavách, že čo to spraví s mojim kanálom. Avšak sa k tomu snažím pristupovať nestranne, ide skôr o vyjadrenie mojich osobných pocitov z výletov, nie o menenie sveta.“

Slovenský youtuber valcuje, sledujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Menameselassie)

Podľa neho nie sú všetci utečenci teroristi. Keď uvidel na vlastné oči, v akých podmienkach žijú, keď utekajú, poznačilo ho to. „Tak určite som si nemyslel, že všetci sú teroristi a prišli nás zabiť. Je jasné, že veľa z nich sú ekonomický imigranti a neutekajú len kvôli vojne, no aj takých sa nájde veľa. Vedel som, že to musí byť pre nich ťažké byť mesiace v cudzej krajine a spať v stanoch. Keď som to videl na vlastné oči len sa mi to potvrdilo,“ dodal na záver pre nás Matej. 

Slovenský youtuber valcuje, sledujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Menameselassie)

Viac o téme: YouTuberMatej SlazanskýMenameselassie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu