Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Je rozhodnuté, toto je to najkrajšie mesto na Slovensku: Rebríček TOP miest!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

POPRAD - Spišská Nová Ves je najkrajším mestom Slovenska 2016, vyplýva to z výsledkov rovnomennej ankety portálu SLOVAKREGION. Na prvú priečku ju posunulo viac ako 31-tisíc hlasov.

„Sme radi, že Spišskonovovešťania i návštevníci mesta nám prejavili svoju priazeň. Máme nádherné centrum, najdlhšie šošovkovité námestie v Európe a kostol s najvyššou kostolnou vežou na Slovensku. Máme radosť, ale je tu aj pocit zodpovednosti, pretože stále sú tu problémy i miesta, na ktorých musíme pracovať,“ komentoval výsledky ankety primátor mesta Ján Volný. Druhým najkrajším mestom sa stala Levoča, na treťom mieste sa umiestnil Bardejov. Aj prvenstvo v ankete najkrajšia obec putuje na Spiš, a to do obce Smižany, susediacej so Spišskou Novou Vsou.

Holoruby vo Volovských vrchoch v Slovenskom rudohorí neďaleko mesta Spišská Nová Ves. Na snímke v pozadí Hornádska kotlina zo Spišským hradom, vpravo na horizonte pohorie Branisko.
Zobraziť galériu (2)
Holoruby vo Volovských vrchoch v Slovenskom rudohorí neďaleko mesta Spišská Nová Ves. Na snímke v pozadí Hornádska kotlina zo Spišským hradom, vpravo na horizonte pohorie Branisko.  (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Podľa Volného je Spišská Nová Ves relatívne dobrým miestom aj pre život. „Samozrejme, je tu však veľa vecí, ktoré by sme chceli zlepšiť. Ide o nikdy nekončiaci proces vývoja mesta, jeho skrášľovania,“ povedal. 

Spišská Nová Ves sa na popredných miestach ankety o najkrajšie mesto umiestňuje už niekoľko rokov. „Som veľmi rád, že sa nám to darí v takej silnej konkurencii, akú predstavujú mestá ako napríklad Levoča, Bardejov či Košice,“ dodal. Mesto sa v súčasnosti pripravuje na rozsiahlu rekonštrukciu komunikácií za niekoľko miliónov eur. „Pôjde o najväčšiu investíciu, realizovať sa bude počas dvoch nasledujúcich rokoch. Pripravujeme výberové konanie, chceli by sme zrekonštruovať asi 80 percent komunikácií v meste,“ vysvetlil primátor. Je rovnako hrdý na to, čo sa doteraz podarilo zrealizovať aj vďaka eurofondom. Podľa jeho slov prešli dosť zásadnými rekonštrukciami napríklad všetky základné školy a momentálne sa pracuje na materských školách. 

Spišskonovovešťania si v roku 2010 zvolili aj Sedem divov mesta, medzi ktoré zaradili rímskokatolícky farský kostol Nanebovzatia Panny Márie, najdlhšie šošovkovité námestie v Európe, secesnú budovu Reduty, provinčný dom s Levočskou bránou, budovu radnice, ale aj podujatie Spišský trh a mozaiku v Chráme Premenenia Pána.

Levoča získala v tohtoročnej ankete celkovo 24 654 hlasov, Bardejov 24 051 hlasov. V prvej desiatke skončil ďalej Púchov, Prievidza, Ružomberok, Lučenec, Sabinov, Košice i Zvolen. Smižany získali prvenstvo v ankete najkrajšia obec vďaka 20 541 hlasom, druhé miesto patrí obci Halič (okres Lučenec) s počtom hlasov 20 381 a tretie obci Divín (okres Lučenec) s 15 845 hlasmi. V rámci súťaže sa hlasovalo aj o primátora a starostu Slovenska 2016. Primátorom roka je Branislav Tréger, primátor mesta Liptovský Hrádok, prvenstvo medzi starostami získal Vladimír Ledecký, starosta obce Spišský Hrhov (okres Levoča). 

Súťaž Najkrajšie mesto a obec Slovenska je určená pre všetkých, ktorí majú záujem podporiť mestá a obce na Slovensku. Verejnosť mohla hlasovať od 1. apríla do 31. októbra. Oficiálne odovzdávanie cien sa uskutoční v januári v Bratislave. 

Viac o téme: SlovenskoSpišská Nová VesNajkrajšie mesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu