Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pripravte sa na peklo, Bratislava sa zmení na pevnosť: Kto môžte, utečte preč, vyzval ľudí Fico

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - V piatok 16.9.2016 sa v našom hlavnom meste bude konať Summit premiérov vlád a prezidentov členských krajín EÚ. Ministerstvo vnútra, ako aj ostatné súčinnostné bezpečnostné zložky, nastavili bezpečnostné opatrenia podľa navrhnutého programu a organizácie hnutia, ktorý je aj za asistencie zahraničných zložiek – odboru protokolu Generálneho sekretariátu Rady EÚ.

Pracovné stretnutia sa budú konať na Bratislavskom hrade a tlačové konferencie v priestoroch výstaviska Incheba. Preto treba v tomto okolí rátať so zvýšenými bezpečnostnými podmienkami. Ministerstvo vnútra SR sa aj napriek tomuto dôležitému dňu snaží nastaviť všetky opatrenia tak, aby čo najmenej zasahovali do bežného života obyvateľov a návštevníkov. 
 

Plánované dopravné obmedzenia 

Vodičom sa odporúča, aby v tento deň minimalizovali pohyb autami po Bratislave. 

Od 8:00 až do 10:00 bude uzatvorená diaľnica D1 – diaľničného obchvatu Bratislavy v smere od Zlatých pieskov po Most SNP. Uzatvorené budú aj výjazdy na diaľnicu z ulíc Galvaniho, Gagarinovej a Bajkalskej. Uzatvorením Mosta SNP v smere z Petržalky, Staromestskej ul. v smere do mesta, Hodžovho nám.  a  Ul. Palisády v oboch smeroch až po Bratislavský hrad. V tomto čase nebude možný ani príchod, resp. odchod z bratislavského letiska, nakoľko bude uzatvorená aj Ivánska cesta v oboch smeroch od OC Avion.

 
Pripravte sa na peklo,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)
Vodiči budú môcť počas týchto dvoch hodín využiť trasy cez mesto. Osobná doprava bude z diaľnice D1 presmerovaná na Seneckú cestu, Rožňavskú ulicu, Trnavskú cestu alebo Vajnorskú ulicu. Vodičom smerujúcim do Bratislavy sa odporúča použiť komunikácie cez Senec alebo Pezinok. Tí, ktorí smerujú z Petržalky do mesta, môžu využiť ostatné bratislavské mosty okrem Mosta SNP. Nákladná doprava bude na diaľnici odstavená. 
 
Od 13:00 až do 14:00 budú úplne uzatvorená Ul. Palisády od Bratislavského hradu, Hodžovho námestie, Staromestská ulica od zjazdu z Mosta SNP  na Rázusovo nábrežie cez Vajanského nábrežie až po Šafárikovho námestie a z opačnej strany. 
 
Pripravte sa na peklo,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: bratislavahotels.com)
Následne treba rátať s uzatvorením všetkých bratislavských mostov na približne 15 minút. Mosty budú neprejazdné pre dopravu, ale aj pre peších. Ide o Most Lafranconi, Most SNP, Starý most, Most Apollo a Prístavný most. 
 
Od 15:30 až do 16:30 bude v oboch smeroch uzatvorená cesta v úseku od vodného diela (Danubiana) cez Čunovo. Panónska cesta v smere od Umelého kopca na Most SNP. Obojsmerne Staromestská ulica, Hodžovo námestie a Ul. Palisády po Bratislavský hrad. 
 
Po 18:00 bude priebežne obmedzená premávka na Ul. Palisády, Hodžovo námestie, Einsteinova ulica a priebežne uzatváraný diaľničný obchvat diaľnice D1 v smere od Mosta SNP po bratislavské letisko. Ďalej budú uzatvorené výjazdy na diaľnicu z Einsteinovej, Dolnozemskej, Bajkalskej a Gagarinovej. 
 

Odporúčania letiska 

 
Na základe informácií, ktoré poskytol rezort vnútra, v  čase obmedzenia diaľnice D1 odporúča letisko M.R. Štefánika v Bratislave, aby sa cestujúci dostavili na odlet aspoň 3 hodiny vopred. Pre vyhnutie sa komplikáciám treba v časoch od 8:00 do 10:00 a v čase medzi 18:00 až 21:00 rešpektovať toto odporúčanie. 
 
Letisko Milana Rastislava Štefánika,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: bts.aero)
"V súvislosti s piatkovým summitom prezidentov EÚ nebude na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave obmedzená prevádzka pravidelných ani charterových letov. Všetky lety by mali byť vybavované podľa platného letného letového poriadku," uistila cestujúcich hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. 
 
Bezpečnostné opatrenia budú platiť v okolí celého perimetra letiska, preto nebude možné ani sledovať, či fotiť lietadlá v bezprostrednej blízkosti. 
 

Mestská hromadná doprava a regionálna autobusová doprava zadarmo 

 
V deň konania európskeho summitu, je pre cestujúcich mestskej hromadnej dopravy a regionálnej dopravy umožnená bezplatná doprava na území Bratislavy a Bratislavského kraja. Takto sa rozhodol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, uvedomujúc si komplikácie a chaos, ktorý v piatok obyvateľov hlavného mesta čaká. Sám priznal, že ide o podujatie na najvyššej európskej úrovni. "Nechcem však, aby si Bratislavčania a návštevníci mesta pamätali túto udalosť len cez dopravné obmedzenia. Rozhodol som sa preto, že v záujme minimalizovania individuálnej dopravy umožníme všetkým cestovať spojmi MHD počas celého piatku úplne zadarmo," vyjadril sa Nesrovnal. 
 
Pri cestovaní prostriedkami MHD nebude v piatok potrebný žiadny cestovný lístok ani preukaz. V regionálnej autobusovej doprave bude možný nástup iba prednými dverami a vodičom bude vydaný bezplatný cestovný lístok. 
 

Dopravný podnik upozorňuje na zmeny počas summitu

 
Počas konania piatkového summitu dôjde okrem obmedzeniu dopravy aj k obmedzeniu premávky MHD. "DPB, a.s. počas tohto dňa zabezpečí posilnenie dispečerských hliadok a na vzniknutú dopravnú situáciu bude reagovať operatívne - zabezpečí prípadné odklony MHD alebo kvôli uzávere komunikácií budú niektoré linky MHD skrátené podľa aktuálnej situácie," informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová. 
 

Aj premiér Róbert Fico žiada o trpezlivosť 

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR – František Iván)
Predseda vlády SR vo svojom vyhlásení žiada obyvateľov a návštevníkov Bratislavy o pochopenie a trpezlivosť spojenú s bezpečnostnými opatreniami a obmedzeniami. "Slovensko nesie plnú zodpovednosť za nerušený priebeh samitu. Z tohto dôvodu museli byť prijaté viaceré mimoriadne bezpečnostné a technické opatrenia," potvrdil Fico. 
 
Premiér SR zároveň požiadal riaditeľov bratislavských základných a stredných škôl o udelenie riaditeľského voľna svojim študentom v deň summitu. Viaceré školy tak spravili a deti sa môžu tešiť z predĺženého víkendu. Občanom mesta zas odporučil, pokiaľ im to pracovné povinnosti dovolia, aby si užili voľno mimo hlavného mesta. 
 

Dopravné obmedzenia sa dotknú aj iných krajov Slovenska

Pripravte sa na peklo,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Vodiči nákladných áut by sa mali vyzbrojiť poriadnou dávkou trpezlivosti. Obmedzenia sa budú týkať D1, a to nie len v Bratislavskom, ale aj v Trnavskom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji na R1. Vozidlá nad 7,5 tony budú odstavované v čase od 6:00 do 9:30 na odpočívadlách a v odstavných pruhoch. Preto by bolo na zvážení dopravcov, či dopoludňajšia piatkova preprava je nevyhnutná, upozorňuje na to polícia. 
Viac o téme: DopravaSummitObmedzeniaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu