Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lajčák považuje šírenie zbraní hromadného ničenia za hrozbu: Môžu skončiť v rukách teroristov

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/NEW YORK - "Šírenie zbraní hromadného ničenia patrí medzi najväčšie hrozby pre medzinárodný mier a bezpečnosť." V New Yorku to v utorok (23. 8.) uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý vystúpil v otvorenej diskusii Bezpečnostnej rady (BR) OSN na tému boja proti šíreniu zbraní hromadného ničenia.

"Hrozbu, ktorú predstavujú tieto zbrane, ešte znásobuje riziko, že sa môžu dostať do rúk teroristov a neštátnych aktérov. Preto by malo byť hlavnou prioritou medzinárodného spoločenstva zabrániť tomu, aby sa tak stalo," zdôraznil minister M. Lajčák. Za účinný nástroj v tejto snahe označil rezolúciu BR OSN číslo 1540, ktorá sa spolu s konvenciou o biologických a chemických zbraniach a zmluvou o nešírení jadrových zbraní, stala súčasťou globálnej bezpečnostnej architektúry. Táto rezolúcia má teroristom a krajinám, ktoré im poskytujú zázemie, zabrániť v prístupe k zbraniam a materiálom hromadného ničenia.

"Zabrániť neštátnym aktérom pri získavaní zbraní hromadného ničenia nedokáže len jedna krajina, treba na to kolektívne úsilie a medzinárodnú spoluprácu všetkých štátov," konštatoval minister M. Lajčák. To by sa podľa jeho slov malo dosiahnuť aj revíziou a vylepšením rezolúcie č. 1540, aby mohla byť uplatnená v čo najširšom rozsahu.

Minister M. Lajčák v rámci svojho vystúpenia v Bezpečnostnej rade OSN poukázal aj na to, že neštátni aktéri využívajú pri svojich ilegálnych aktivitách nové technológie a nezriedka disponujú značnými finančnými a personálnymi zdrojmi, aby obišli existujúce kontrolné mechanizmy. "Toto je dôvod, prečo treba neustále modernizovať národné exportné kontrolné mechanizmy a venovať tomu aj dostatočné financie a ľudské kapacity," povedal minister Miroslav Lajčák.

Pripomenul tiež potrebu komunikovať s predstaviteľmi firiem, podnikov a občianskej spoločnosti s cieľom zvýšiť verejné povedomie o tom, aké riziko predstavujú citlivé komponenty v rukách teroristov a neštátnych aktérov. Minister M. Lajčák tiež ubezpečil, že Slovensko si naďalej zodpovedne plní svoje záväzky v oblasti odzbrojenia a nešírenia zbraní hromadného ničenia a ostáva pripravené pomáhať v medzinárodnom úsilí v tomto smere. 

Viac o téme: OSNMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu