Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko je stále rajom teroristov: Novinári odhalili pravdu, ľahké ako facka za pár eur

Kalašnikov AK 47 Zobraziť galériu (2)
Kalašnikov AK 47 (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Po škandalóznom zistení, že zbrane použité pri teroristických útokoch v Paríži zrejme pochádzali zo Slovenska, prichádza ďalší otras. Hoci vláda sľubovala pritvrdiť a zamedziť ilegálnemu obchodovaniu so zbraňami, smrtiace „hračky“ u nás kúpite kdekoľvek. Dokonca aj na známom inzertnom portáli.

Opäť sa potvrdilo, že skĺznuť na zlé chodníčky nie je na Slovensku až také zložité. Chcete si kúpiť samopal? Žiadny problém! Doma ho môžete mať už zajtra. Rovnaký samopal, aký bol použitý pri teroristickom útoku v Paríži, sa teraz podarilo zohnať redaktorom českého týždenníka Týden. Na kúpu im stačila občianka a peniaze.

Českí experti šokujú: Hrozba terorizmu, najväčším rizikom pre Európu sú zbrane zo Slovenska

Samopal SA 58 českí novinári kúpili od Slováka z Nového Mesta nad Váhom, ktorý ho predával cez inzerát. Podľa portálu išlo o model československej výroby, ktorý bol ešte počas minulého režimu používaný pri výcviku socialistickej armády. Figuroval aj v občianskych vojnách na Balkáne, vo Vietname a v Afrike.

Predaj cez inzertné portály

Zbraň predával jej vlastník rovnako ako zánovný nábytok – prostredníctvom populárnej inzertnej stránky. Požadoval zaň 300 eur a od budúceho majiteľa nechcel žiadne špeciálne oprávnenie na vlastnenie zbrane. Samopal bol totiž „expanzný“, teda upravený tak, aby z neho nebolo možné strieľať ostré náboje. Po úprave však dokáže zabíjať opäť, aj preto po takýchto modeloch veľmi často môžu siahať práve priekupníci.

Americkí novinári odhalili krutú pravdu o Slovensku: Muničný raj teroristov, tvrdia tajné služby

Denník Wall Street Journal už v minulosti upozornil, že teroristi pravdepodobne kupovali staré „vyradené“ samopaly zo zahraničia, s ktorými vraždili v Charlie Hebdo. Stopy viedli až na Slovensko. Zo samopalu SA 58, aký kúpili českí novinári, strieľal napríklad terorista Amedy Coulibaly v židovskom obchode na predmestí v Paríži. S upraveným Kalašnikovom AK 47 zo Slovenska sa pokúšal minulý rok zabíjať aj extrémista vo vlaku smerujúceho z Amsterdamu do Paríža.

Iba formalita

Na Slovensku zbraň zoženiete ako teplé rožky. Hoci by ste jej kúpu mali podľa zákona oznámiť na polícii, nemusíte nikomu vysvetľovať, prečo ju chcete vlastniť a či ste spôsobilý na držanie zbraní. „Registrácia na slovenskej policajnej stanici v Novom Meste nad Váhom na redaktora so slovenským občianstvom pripomína formalitu. Policajt síce vidí, že nakupujúci redaktor je celkom neskúsený, nevie zbraň ani sám vyskúšať. Napriek tomu po približne 20 minútach odchádza s potvrdením, že je novým právoplatným vlastníkom vyradeného SA 58,“ uvádza denník.

Po bezproblémovej kúpe samopalu redaktori otvorili Pandorinu skrinku – expert na zbrane im potvrdil, že samopal dokáže upraviť do pôvodného stavu, teda prispôsobiť na streľbu ostrými nábojmi, za štyri hodiny.

Slovensko je stále rajom
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: SamopalZbrane zo Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu