Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Tragédia v Tatrách: Rodina turistu je zúfalá, záchranná akcia sa skončila najhoršie

Akcia HZS vo Vysokých Tatrách Zobraziť galériu (5)
Akcia HZS vo Vysokých Tatrách (Zdroj: Foto: HZS)

VYSOKÉ TATRY - Horskí záchranári mali opäť plné ruky práce. Pomáhali poľským kolegom pri pátraní po stratenom turistovi z Poľska. Žiaľ, dobré správy na nikoho nečakali.

Horskí záchranári z poľského TOPR požiadali slovenskú stranu o pomoc pri pátraní po 39-ročnom turistovi, ktorý sa vybral do Vysokých Tatier. Po niekoľkodňovom hľadaní bolo telo muža nájdené záchranármi v spádnici Lastovičej štrbiny. Horská záchranná služba o tom informuje na svojej webovej stránke.

FOTO Tragédia v Tatrách:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: HZS)

Rodina turistu žiadala poľských horských záchranárov o pomoc po tom, čo sa s mužom nemohla telefonicky spojiť. Prvé informácie o jeho pohybe boli, že sa 22. júla vybral z poľskej strany na Rysy a pravdepodobne mal zostúpiť na slovenskú stranu Tatier. Posledný kontakt s rodinou mal deň po tom. 

FOTO Tragédia v Tatrách:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: HZS)

Horskí záchranári zo Slovenska vykonali prostredníctvom polície lokalizáciu jeho mobilného telefónu. Tá potvrdila, že telefón hľadaného bol zaregistrovaný v sieti podtatranskej obce. O jeho ďalšom pohybe však nemali žiadne informácie. Rodina hľadaného zverejnila jeho fotografiu a popis na sociálnej sieti. Poľským záchranárom sa ozvali náhodní turisti, ktorí ho videli v nedeľu (24.7.) na Téryho chate. Turista chcel pravdepodobne ísť Jordánovou cestou na Lomnický štít alebo na Baranie rohy. 

FOTO Tragédia v Tatrách:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: HZS)

Záchranári HZS začali pátrať po zemi a súčasne požiadali letku ministerstva vnútra o poskytnutie vrtuľníka na pátranie zo vzduchu. V sobotu podvečer prehľadali lokalitu Malej Studenej doliny. Postupne prelietavali z každej strany hrebeň od Lomnického až po Ľadový štít. Po asi 45 minútach lietania bolo telo hľadaného nájdené záchranármi z vrtuľníka v spádnici Lastovičej štrbiny.


Prečítajte si aj:

Horskí záchranári mali plné ruky práce: Zranení lyžiari, ale aj uviaznutí horolezci


Záchranári boli pod miestom nálezu vysadení a po nabalení telesných pozostatkov boli z miesta evakuovaní pomocou vrtuľníka. Telo poľského turistu odovzdali príslušníkom polície.

FOTO Tragédia v Tatrách:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: HZS)

Viac o téme: ZáchranáriTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu