Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na horúce letné počasie si musíme počkať, zajtra nás čaká studená sprcha: Meteorológia vydali výstrahy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Silný vietor a dážď bude na Slovensku aj v nedeľu (17.7.). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy 1. stupňa.

Počasie na Slovensku podľa SHMÚ ovplyvňuje výšková tlaková níž so stredom nad Jadranom a Balkánom, ktorá prináša so sebou veľa oblačnosti aj dažďa. "Súčasne v prízemnom poli sa naše územie nachádza medzi oblasťou nižšieho tlaku vzduchu juhovýchodne a tlakovou výšou nad západnou Európou, vplyvom čoho je veterno a prúdi k nám chladný vzduch od severu," vysvetľujú meteorológovia.

V nedeľu očakávajú najmä na východe krajiny výskyt dažďa s úhrnom zrážok 35 až 55 milimetrov. Silný vietor by mal podľa nich zasiahnuť najmä stredné a východné Slovensko, kde by mal miestami dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 60 až 85, nad pásmom lesa ojedinele 90 až 110 kilometrov za hodinu.

Hasiči v kraji zasahovali dnes sedemkrát pri spadnutých stromoch

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) zasahovali v priebehu dnešného dňa od 7. h do 18. h, v súvislosti s počasím, celkovo sedemkrát. Išlo výlučne o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest a miestnych komunikácií.

Príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Brezne (z hasičskej stanice v Brezne a Závadke nad Hronom) zasahovali spolu dva razy, príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Rimavskej Sobote (z hasičskej stanice v Hnúšti) mali tiež dva výjazdy, príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Revúcej (z hasičskej stanice v Revúcej a Tornali) zasahovali rovnako dva razy a hasiči Okresného riaditeľstva HaZZ v Žiari nad Hronom (z hasičskej stanice v Novej Bani) majú za sebou jeden výjazd. Celkovo zasahovalo 20 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených sedem kusov hasičskej techniky. 

"V dôsledku uvedených udalostí nedošlo k zraneniu osôb ani zasahujúcich príslušníkov Hasičského a záchranného zboru," informovalo Operačné stredisko HaZZ v Banskej Bystrici.

Viac o téme: PočasieVietorDážďVýstrahaPredpoveďSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu