Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako by hlasovalo Slovensko v prípade referenda o vystúpení z EÚ? Výsledky vás možno prekvapia

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by sa na Slovensku konalo referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii, za zotrvanie by sa vyslovilo 62,1 percenta občanov, vystúpiť by chcelo 22,6 percenta a 15,3 percenta občanov nevedelo povedať. Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý robili od 14. do 20. júna na výberovej vzorke 1 003 respondentov.

Tí odpovedali na otázku: "Teraz si, prosím, predstavte, že by sa na Slovensku konalo referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii. Ako by ste v takomto referende hlasovali - za zotrvanie Slovenska v EÚ alebo za vystúpenie Slovenska z EÚ?". Výsledky prieskumu poskytol Martin Slosiarik

Väčšina Slovákov by v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Respondentov, ktorí by hlasovali za zotrvanie, sa opýtali, prečo by tak hlasovali. Odpoveď: "lebo EÚ je dobrý projekt, bez ktorého by bola mierová a prosperujúca budúcnosť Európy nemožná" si zvolilo 43,5 percenta.

Ďalších 37,5 percenta opýtaných tvrdí, že "EÚ síce funguje zle, ale vystúpenie by bolo pre Slovensko veľmi nákladné".

Necelá pätina respondentov (18,3 %) za hlavný dôvod zotrvania v EÚ uviedla, že "síce EÚ nemá perspektívu, ale dnes by bolo veľmi riskantné z EÚ vystúpiť". Inú odpoveď za zotrvanie uviedlo 0,7 percenta respondentov. 

Väčšina Slovákov by v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PrieskumVystúpenieSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu