Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Kiska si uctil pamiatku Milana Hodžu: Nezabudol ani na brexit, takto sa k nemu vyjadril

Andrej Kiska, primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar a riaditeľ Odboru správy a výskumu pôvodných prameňov SNK Augustín Maťovčík
Zobraziť galériu (2)
Andrej Kiska, primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar a riaditeľ Odboru správy a výskumu pôvodných prameňov SNK Augustín Maťovčík (Zdroj: TASR / Erika Ďurčová)

MARTIN - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska si dnes na Národnom cintoríne v Martine uctil pamiatku významného publicistu a štátnika, prvého slovenského predsedu vlády Československej republiky v rokoch 1935 až 1938 Milana Hodžu.

"Milan Hodža ešte pred druhou svetovou vojnou vedel, že ak chce Európa v tomto svete uspieť, musí sa spájať. To je jediná cesta, ako dokáže Európa uspieť. Dnes si chcem uctiť pamiatku toho, kto už pred desiatkami rokov hovoril o tom, že budúcnosť Európy je v Európe zjednotenej," povedal prezident SR.

V súvislosti s poctou Hodžovi pripomenul dnešné referendum vo Veľkej Británii. "Je možno aj o budúcnosti Európskej únie. O tom, čo sa bude diať. Ja verím a som presvedčený, že referendum vo Veľkej Británii dopadne v prospech Európy. Že Veľká Británia sa rozhodne ostať, pretože toto je cesta, ktorá je v prospech ako Veľkej Británie, tak aj celej Európskej únie," dodal Kiska.

Andrej Kiska, primátor mesta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / Erika Ďurčová)
Národný cintorín, na ktorom je pochovaných viac ako 400 národných dejateľov, založili koncom 18. storočia pôvodne ako mestský cintorín. Pretože Martin sa neskôr stal centrom národnej kultúry Slovákov, posledné miesto odpočinku na ňom našli postupne mnohí národovci, a tak získal celonárodný význam. V roku 1967 vyhlásili Národný cintorín za národnú kultúrnu pamiatku.

Viac o téme: Andrej HrnčiarAndrej KiskaAugustín MaťovčíkMilan Hodža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu