Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNA SPRÁVA Studená sprcha pre Slovensko: Jaguár povedal STOP! Investícia v ohrození

Viktor Stromček a zástupca Jaguaru. Zobraziť galériu (8)
Viktor Stromček a zástupca Jaguaru.

BRATISLAVA - Automobilka Jaguar pozastavuje výstavbu závodu v Nitre. Exkluzívne informácie priniesla agentúra Reuters. Aj napriek ubezpečujúcim slovám od premiéra Fica sa Slovensko môže dočkať trpkého prekvapenia. Firma sa bojí brexitu - teda vystúpeniu Veľkej Británie z EÚ. Automobilke vystúpenie z Únie môže spôsobiť straty až vo výške jednej miliardy za jedno desaťročie.

Automobilka podľa týchto informácií okrem iného pozastavila hlavné práce na výstavbe závodu na Slovensku, ktorú ohlásila v decembri, a prerušila rokovania o prenájme nehnuteľnosti na okruhu v Silverstone. Jaguar tiež v prípade brexitu uvažuje o otvorení európskej pobočky.

Strata za 1 miliardu

Najväčšia britská automobilka Jaguar Land Rover odhaduje, že jej ročný zisk by mohol byť do konca desaťročia nižší o 1 miliardu GBP (1,30 miliardy eur), ak Británia vystúpi z Európskej únie (EÚ). Informovala o tom agentúra Reuters. Vyplýva to z interných dokumentov automobilky o možných dôsledkoch brexitu, ktoré pripravil hlavný ekonóm automobilky David Rea a ktoré videli dva zdroje agentúry Reuters. Ukazujú, aké veľké obavy má firma z neistôt v prípade vystúpenia Británie z EÚ.

Na tomto mieste má stáť nový závod Jaguaru
Zobraziť galériu (8)
Na tomto mieste má stáť nový závod Jaguaru  (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

K poklesu zisku pred zdanením do roku 2020 o 1 miliardu GBP by prišlo v prípade, ak by sa Británia vrátila k pravidlám Svetovej obchodnej organizácie (WTO) pre obchod s Európou, ktorých súčasťou je 10 % clo na export a dovozné clo vo výške 4 % na komponenty, uviedli zdroje.

Interná analýza obsahuje ešte ďalšie dva postbrexitové scenáre. Jeden počíta s tým, že krajina po niekoľkých rokoch rokovaní uzavrie dohodu o tom, že zostane súčasťou jednotného európskeho trhu. Podľa druhého scenára bude obchodná dohoda s EÚ obsahovať nižšie clá, čo by znížilo zisk automobilky menej, teda o niekoľko stoviek miliónov libier.

MIMORIADNA SPRÁVA Studená sprcha
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

"V rámci našich štandardných procesov plánovania sa pravidelne venujeme makroekonomickému a geopolitickému vývoju v celom svete," uviedol v emailovom stanovisku k informáciám Reuters hovorca britskej automobilky. "Podobne ako každá iná zodpovedná globálna firma sme analyzovali dôsledky prípadného odchodu Británie z EÚ. Nebudeme však diskutovať o detailoch žiadnej našej internej analýzy."

MIMORIADNA SPRÁVA Studená sprcha
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Automobilka minulý týždeň otvorila malý závod v Brazílii. Zníženie zisku v prípade brexitu však môže mať negatívny vplyv na jej schopnosť financovať ďalšiu expanziu. Niektoré projekty boli preto podľa zdrojov pozastavené, kým nebude jasný výsledok referenda. Jaguar financuje svoje investície bez podpory materského koncernu Tata Motors. Vysoké investície prispeli k 40 % poklesu hrubého zisku v roku 2015/16.

MIMORIADNA SPRÁVA Studená sprcha
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Automobilka zaznamenala v uplynulom fiškálnom roku 2015/16 zisk pred zdanením vo výške 1,6 miliardy GBP. Jaguar Land Rover vlani predal 520.000 vozidiel, z toho takmer štvrtinu v Európe. "Sú hlboko znepokojení, že zostanú mimo EÚ. Zastavujú významné výdavky," uviedol jeden zo zdrojov. Automobilka v decembri 2015 spečatila dohodu o výstavbe závodu na Slovensku.

Výstavba závodu sa ešte nezačala

Výška investície by mala dosiahnuť 1 miliardu GBP. Závod by mal vyrábať 300.000 áut ročne. To by automobilke pomohlo lepšie sa vyrovnávať s fluktuáciou libry. Výstavba závodu, ktorý môže byť v prípade brexitu kľúčový pre európsky biznis automobilky, sa však ešte nezačala.

MIMORIADNA SPRÁVA Studená sprcha
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Jaguar Land Rover tiež môže otvoriť kancelárie v Bruseli, ak Británia opustí EÚ, aby si zachovala vplyv na európskych politikov, uviedli oba zdroje. Podľa jedného z nich možné je tiež otvorenie kancelárií v Luxemburgu.

Šéf Jaguar Land Rover Ralph Speth, ktorý trvale vyjadruje podporu pre zotrvanie Británie v EÚ, v pondelok (20.6.) varoval zamestnancov pred negatívnymi dôsledkami, ktoré by mal prípadný brexit na firmu. "Nevyhnutne by sme sa museli vyrovnávať s vyššími clami, čo by znížili konkurencieschopnosť našich produktov v Európe," píše sa liste zamestnancom, ktorého kópiu má Reuters k dispozícii.

Viktor Stromček
Zobraziť galériu (8)
Viktor Stromček  (Zdroj: SITA)

Jaguar Land Rover neprehodnocuje svoju investíciu na Slovensku

Spoločnosť Jaguar Land Rover podporuje zotrvanie Veľkej Británie v Európskej únii a v súvislosti s blížiacim sa referendom na túto tému neprehodnocuje svoju investíciu na Slovensku. "Všetky práce pokračujú podľa harmonogramu," uviedol dnes pre TASR splnomocnenec vlády pre strategické parky Viktor Stromček. Reagoval tak na informácie, ktoré zverejnila agentúra Reuters.

Štát chce vidieť prvé auto z Nitry v roku 2018

Stromček zvolal aj tlačovú besedu kvôli tejto téme, aby sa predišlo zbytočnému šíreniu poplašných správ. "Nie je pravdou to, že by Jaguar Land Rover zastavila svoju investíciu na Slovensku. Pýtali sme sa jej aj dnes. Bez ohľadu na to, ako to vo štvrtok dopadne, naďalej budú pokračovať v tejto investícii a stále platí, že v roku 2018 rátame s tým, že vyjde prvé auto z linky v Nitre," vyhlásil Stromček

Viac o téme: AutomobilkaNitraReutersJaguar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu