Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kauza Bašternák už mesiace dráždi národ: Slováci žijú vo veľkom omyle, TU je dôkaz!

Ladislav Bašternák Zobraziť galériu (2)
Ladislav Bašternák

BRATISLAVA - Meno Ladislava Bašternáka Slováci skloňujú vo všetkých pádoch. O podnikateľovi, ktorý sa dostal do pozornosti médií kvôli šafáreniu s peniazmi aj vďaka ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, hovoria novinári a politici od rána do večera. Priezvisko je už také nadužívané, že ho rôznymi spôsobmi komolia a skracujú!

Všimli ste si, ako často politici alebo novinári podnikateľovi Bašternákovi skracujú priezvisko? Veľakrát zabúdajú, že po písmenku t ešte nasleduje aj krátke e a vyslovujú ho ako „baštrnák“. Priezvisko si zrejme významovo zamieňajú s iným podobným slovom, v ktorom písmenko e chýba – paštrnák.

Fico ukázal súkromie, kde si užíval futbal: V najlepšom ho schladil exminister Bašternákom

Ako Topkám poradila odborníčka z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra, priezvisko by sa malo po správnosti vyslovovať presne tak, ako sa píše, teda Bašternák. Ešte zaujímavejšie by však bolo zistiť, z akého etymologického základu slovo pochádza a kde je jeho pôvod. Je však pravdepodobné, že priezvisko vzniklo práve skomolením slova paštrnák, ktoré označuje koreňovú zeleninu, a ktorú si ľudia neraz zamieňajú s petržlenom.

Paštrnák si niekedy ľudia mýlia s petržlenom.
Zobraziť galériu (2)
Paštrnák si niekedy ľudia mýlia s petržlenom.  (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: BašternákPaštrnák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu