Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nešťastným rodičom ostali len oči pre plač a umierajúca nádej: FOTO Nezvestné deti zo Slovenska

 nezvestné detičky Zobraziť galériu (9)
nezvestné detičky (Zdroj: Foto: polícia)

BRATISLAVA - Myslia na ne každý deň. Nevideli ich nekonečné hodiny, dni, roky. Smutný osud postihol nejedného rodiča, ktorému neostáva nič iné, len dúfať. Dúfať, že sa jeho milované dieťa nájde. Či už je odídené, unesené alebo stratené, nezabudlo sa na neho. Polícia vynakladá nemalé úsilie a stále po ňom pátra. Deň 25. máj je vyhlásený za Medzinárodný deň nezvestných detí. Na Slovensku je ich momentálne 12.

"Za nezvestné polícia považuje dieťa, u ktorého nie je známe miesto pobytu, nie je páchateľom trestného činu, je ohrozené na živote a zdraví a jeho nezvestnosť bola nahlásená na polícii," informoval hovorca policajného prezídia Martin Wäldl. V minulom roku bolo nezvestných 471 maloletých detí vo veku od 0 do 15 a 1372 mladistvých detí vo veku od 15 do 18, pričom vypátraných bolo 460 maloletých detí a 1323 mladistvých detí.

V súčasnosti polícia pátra po 12 maloletých deťoch a 25 mladistvých deťoch.

Pomôžte polícii v pátraní

Polícia od septembra 2012 pátra po Monike Benčatovej, narodenenj 25. októbra 1993 a jej dcére Nine Benčatovej, narodenej 3. 4. 2011, obidve s trvalým pobytom v Handlovej. Ich posledným známym pobytom bol Zliechov, kde sa mali v apríli roku 2012 prechodne zdržiavať u Monikinho priateľa. Odvtedy ich nikto viac nevidel, ani o nich nepočul. V prípade polícia využila všetky dostupné metódy aj prostriedky pátrania, avšak doposiaľ s negatívnym výsledkom.  

Monika Benčatová s dcérkou Ninkou
Zobraziť galériu (9)
Monika Benčatová s dcérkou Ninkou  (Zdroj: Foto: polícia)

Ninka Benčatová
Zobraziť galériu (9)
Ninka Benčatová  (Zdroj: Foto: polícia)

Adam Azab z Krupiny je nezvestný od 13.12. 2008. Narodil sa 3. apríla 2006, má tmavohnedé oči a čierne vlasy

Adam Azab
Zobraziť galériu (9)
Adam Azab  (Zdroj: polícia)

Jozef Gažik, bytom Košice-okolie sa narodil 25.11.2001. Nezvestný je od 30.9.2015.

 

Jozef Gažik
Zobraziť galériu (9)
Jozef Gažik  (Zdroj: polícia)

Yasein Ismail sa narodil 30.1. 2008, bydlisko má v Bratislave. Pátranie je po ňom vyhlásené od 9. mája 2013. Je chudej postavy, má bledohnedé kučeravé vlásky, tmavohnedé oči, nad pravým kolenom má materské znamienko vo veľkosti približne 10 cm hnedej farby.

Yasein Ismail
Zobraziť galériu (9)
Yasein Ismail

Jakub Ismail sa narodil 4. mája 2009 v Bratislave.  Nezvestný je od 9. mája 2013. Je vychudnutej postavy, má hnedé vlásky, tmavohnedé veľké oči, bez zvláštnych znamení.

Jakub Ismail
Zobraziť galériu (9)
Jakub Ismail  (Zdroj: polícia)

Aaliyah Alize Sirková sa narodila 30.9. 2011 v Spišskej Novej Vsi. Nezvestná je od 14.4.2016. Dievčatko je mulatka, má chudú postavu, vzpriamené držanie tela. Vlásky má čierne, dlhé, rovné po plecia, čierne oči. Medzi prednými hornými zúbkami má medzeru.

Aaliyah Alize Sirková
Zobraziť galériu (9)
Aaliyah Alize Sirková  (Zdroj: polícia)

Dominik Jurko sa narodil 17. 11. 2005 v Prešove. Nezvestný je od 12.2.2015. Je štíhlej postavy, má modré oči, vlásky má rovné, krátke, sfarbené jemne doryšava.

Dominik Jurko
Zobraziť galériu (9)
Dominik Jurko  (Zdroj: polícia)

"Z počtu 12 prípadov nezvestnosti maloletých detí, len pri siedmich z nich polícia disponuje aj fotografiou dieťaťa. Všetky sú zverejnené na webovej stránke Ministerstva vnútra Slovenskej republiky," vysvetlil policajný hovorca a doplnil, že nezvestnými deťami bez fotografií sú Vanesa Mezeyová, Stanislav Laci, Martin Laci a Lukáš Krok.

Čo robiť v prípade, ak existuje obava, že sa dieťa stratilo

Polícia radí, že najprv je potrebné preveriť všetkých rodinných príslušníkov, kamarátov, spolužiakov a prehľadať všetky miesta, kde by sa dieťa mohlo nachádzať. Ak je toto pátranie neúspešné, je nevyhnutné zistiť, čo všetko si dieťa mohlo zobrať so sebou, spomenúť si, čo presne malo na sebe oblečené a nájsť jeho najaktuálnejšiu fotografiu. Nezvestnosť je potrebné oznámiť na najbližšom útvare Policajného zboru. "Na Slovensku neexistuje žiadny časový úsek, ktorý by vymedzoval, kedy od zmiznutia sa po dieťati začne pátrať. Polícia začína pátranie ihneď po jeho nahlásení. Netreba zabúdať, že pri malých alebo chorých deťoch, ktoré sú závislé od liekov, je každá minúta drahá," podotkol Wäldl.

Čo robiť, ak sa dieťa stratí

Polícia v nasadení 

Polícia hneď na začiatku vypočuje oznamovateľa nezvestnosti. Je dôležité mať pripravené základné informácie o nezvestnom dieťati. Často sa stáva, že rodičia zataja hádku s dieťaťom, v takýchto situáciách je však dôležitá každá informácia. Dôležité je povedať polícii, či je dieťa choré, či pravidelne užíva nejaké dôležité lieky alebo trpí nejakou poruchou.

Rodičovské únosy

Najčastejšími príčinami nezvestnosti detí je útek za dobrodružstvom, problémy v škole a z toho vyplývajúca obava z rodičov, konflikty v rodine. Ojedinele sa vyskytnú aj prípady detí ako obetí násilných trestných činov alebo nešťastnej nehody. V ostatnej dobe polícia zaznamenala nárast tzv. rodičovských únosov. U detí starších ako 15 rokov je často lákadlom práca a zárobok v zahraničí. "Polícia začína po dieťati pátrať okamžite. Vyrozumejú sa všetky policajné hliadky v teréne a pripravia sa podmienky na zahájenie pátracej akcie. Záleží od konkrétnych okolností, aké prostriedky a metódy budú v danom prípade využité, napríklad koľko policajtov bude zapojených do pátrania, či budú k pátraniu privolaní psovodi, použitý vrtuľník alebo bude vyhlásený pohotovostný systém AMBER Alert Slovensko," vysvetlil policajný hovorca. Policajt urobí záznam o nezvestnom dieťati v pátracom informačnom systéme, čím sa informácia o nezvestnosti dieťaťa automaticky dostáva do všetkých krajín Schengenského priestoru prostredníctvom Schengenského Informačného Systému (SIS).


Prečítajte si aj:

Anna (45) sa nevrátila z Nemecka: Dcéra ju čakala na východe, matka v Bratislave zmizla


Nezvestné osoby na Facebooku

Policajný zbor pri pátraní po nezvestnej osobe tiež spolupracuje so všetkými mobilnými operátormi na území Slovenskej republiky, ktorí umožňujú vykonať lokalizáciu mobilného telefónu. V súčasnosti sa vedú rokovania aj so zástupcami spoločnosti Facebook. Výsledkom tejto spolupráce by malo byť zobrazovanie fotografie nezvestného dieťaťa v profiloch všetkých užívateľov tejto siete na území Slovenskej republiky v prípade, ak dôjde k spusteniu pohotovostného systému AMBER Alert Slovensko. Spustenie takejto služby spoločnosť Facebook prisľúbila sprístupniť v druhej polovici roka 2016, kedy bude Slovenská republika predsedať Rade EÚ. Týmto sa do pátrania po nezvestných deťoch zapojí v krátkom čase po jeho vyhlásení široká verejnosť.

Verejnosť je vždy nápomocná

Vo všeobecnosti polícia po osobách pátra po dobu 20 rokov. Ak sa počas tohto časového obdobia osoba nenájde, prípadne sa nezistia iné relevantné skutočnosti, pátranie je ukončené. V dnešnej dobe moderných komunikačných prostriedkov a otvoreného priestoru bez hraníc už hľadanie strateného dieťaťa nemôže byť len vecou polície, ale je potrebná spolupráca verejnosti, neziskového, štátneho aj komerčného sektoru. Pomôcť môže každý. "Oceňujeme snahu médií upriamiť pozornosť verejnosti na túto problematiku, nakoľko to môže napomôcť v prípadoch pátrania po nezvestných deťoch," uviedol policajný hovorca. 

​Medzinárodný deň nezvestných detí

V roku 1983 prezident USA Ronald Regan vyhlásil 25. máj za Medzinárodný deň nezvestných detí. V roku 1986 sa k vyhláseniu 25. mája za Medzinárodný deň nezvestných detí pripojila Kanada a postupne sa pridávali aj ďalšie krajiny. Medzinárodný deň nezvestných detí je dňom, kedy celý svet vyjadruje solidaritu s rodičmi, ktorých deti sa nevrátili domov. V tento deň si pripomíname smutné príbehy detí, ktoré sa nevrátili domov, a hoci sú odídené, unesené alebo stratené, nezabudlo sa na ne.

Viac o téme: PátraniePolícia Nezvestné osoby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu