Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Cez víkend sa odohrá vesmírne divadlo: Pozerajte sa na oblohu, bude výnimočná!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA - Pre všetkých romantikov, ale aj milovníkov astronomických úkazov, bude tento víkend ako stvorený. Už v sobotu v noci sa môžu tešiť na tzv. Modrý Mesiac, ktorý však nemá nič spoločné so sfarbením tohto vesmírneho telesa. Je skôr poetickým vyjadrením jeho vzácnosti a zriedkavosti. A aby toho nebolo málo, v nedeľu sa Mars dostane do pozície najvhodnejšej na jeho pozorovanie.

Celý svet na oblohe pozoroval astronomickú raritu: VIDEO rímskeho boha pred žeravým obrom

Zvyčajne sa za štvrťrok dočkáme iba troch splnov, ale túto jar sa opäť pritrafia štyri. Podľa portálu Accuweather.com sa tak však deje iba raz za niekoľko rokov, preto je tento jav výnimočný. Mali by sme si ho preto náležite vychutnať, veď najbližšie sa podľa predpovedí objaví až 31. januára 2018.

Blue Moon
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Modrý Mesiac však bude mať tentokrát konkurenciu. Planéta Mars sa v nedeľu popoludní ocitne oproti Slnku a vďaka tomu bude pozorovateľná po celú noc. V tom čase bude deliť Mars a Zem najmenšia vzdialenosť. Pozorovatelia sa tak môžu tešiť na mimoriadne jasnú planétu červenej farby a sledovanie detailov.

Cez víkend sa odohrá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: neave.com)

Mars bude viditeľný ešte mnoho ďalších týždňov. "Akurát to nebude celú noc, ale z večera ho ešte uvidíme. Ono vedľa Marsu sa ešte nachádza jedna planéta - Saturn, ktorá prechádza opozíciou (pozn. - planéta oproti Slnku) veľmi skoro v júni. Takže tieto planéty budú stále blízko seba a budeme ich môcť pozorovať po niekoľko týždňov," uviedol hovorca Astronomického ústavu Akadémie vied ČR Pavel Suchan.

Na konci mája bude Mars jasnejší než ktorákoľvek z hviezd na nočnej oblohe. V týchto dňoch vychádza okolo 21:00 na juhovýchode, vrcholí jednu hodinu po polnoci, najvyššie nad juhom, a do rána sa presúva k juhozápadu.

Voľným okom je Mars vidieť len ako svietiaci bod na oblohe. Ak si ľudia vezmú akýkoľvek ďalekohľad, môžu rozoznať polárne čiapočky a svetlejšie a tmavšie oblasti na povrchu planéty. Povrch Marsu tvorí púšť, piesok a kamene, ktoré obsahujú vysoké koncentrácie oxidov železa, celú planétu preto ladia do červeného odtieňa.

 

Viac o téme: Modrý Mesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu