Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Smutná správa: Slovenská misionárka, ktorú postrelili v Sudáne, zomrela

Veronika Terézia Racková
Veronika Terézia Racková (Zdroj: TV LUX)

BRATISLAVA - Slovenská misionárka a lekárka Veronika Terézia Racková, ktorú v Južnom Sudáne postrelili ozbrojení útočníci, dnes zomrela. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

Sestra Veronika Terézia Racková bola členkou Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého (verbistky) a pracovala ako vedúca zdravotného strediska sv. Bakhity v meste Yei v Južnom Sudáne. V pondelok (16.5.) sa hodinu po polnoci vracala po odvoze pacienta do inej nemocnice, keď na jej auto zaútočili ozbrojenci, ktorí ju postrelili. Misionárka absolvovala sériu operácií v miestnej nemocnici a v Keni.

TK KBS v pondelok informovala, že podľa lokálnych médií boli ako páchatelia činu zadržaní traja vojaci z armádnej jednotky tzv. „Joint Operation Unit“, rozmiestnenej v oblasti na zaistenie bezpečnosti civilistov počas noci. Racková v minulosti pôsobila v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii a Ghane. Na Slovensku v minulosti pôsobila ako provinciálna predstavená.

Podstúpila dve vážne operácie

Po dvoch operáciách roztrieštenej panvy v miestnej nemocnici bola misionárka prevezená helikoptérou do Kene, kde ju čakala ďalšia operácia. Napriek tomu, že jej stav bol spočiatku stabilizovaný, zraneniam podľahla.

Hugo Gloss, manažér pre rozvojovú a humanitárnu pomoc zo Slovenskej katolíckej charity, tvrdí, že pracovníci, ktorí sa venujú humanitárnej pomoci, sú často vnímaní ako lepší terč pre útočníkov. Ak zrania alebo zabijú doktora, ľudia, ktorí sú zranení alebo potrebujú ich pomoc, ju nedostanú. „Čo sa týka ochrany humanitárnych pracovníkov, aj laikov, aj odborníkov, podľa medzinárodného humanitárneho práva títo ľudia používajú zvýšenú ochranu, a teda aj bojujúce strany by mali brať ohľad na to, že je to zdravotnícky personál, resp. humanitárny personál, a tým pádom by sa nemali stávať terčom ani úmyselných, ani neúmyselných útokov,“ povedal manažér.

Viac o téme: MisionárkaVeronika Terézia Racková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu