Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vodiči, pozor! Zlá správa pred dovolenkami, ceny benzínov porastú!

Tankovanie paliva (Ilustračné foto)
Tankovanie paliva (Ilustračné foto)

BRATISLAVA - Blíži sa letná sezóna a s ňou aj dovolenky. Ako býva zvykom, ceny benzínu a nafty porastú. Analytici sa zhodujú, že naše peňaženky by to mali pocítiť. Pozrite sa, aké ceny môžeme očakávať na pumpách najbližšie obdobie.

Na svetových trhoch aktuálne rastú ceny ropy. Oproti cenám zo začiatku roka išli hore až o desiatky percent. "Aktuálne na svetových trhoch rastú ceny ropy aj ropných derivátov. Od miním zo začiatku roka sa ropa odrazila o vyše 70 percent a oproti začiatku roka je drahšia rádovo o 30 percent," prezradil pre Topky analytik J&T banky Stanislav Pánis. Podobný nárast zaznamenal aj benzín na holandskej burze. "Cena benzínu na rotterdamskej burze sa z februárových miním zdvojnásobila, nafta narástla z januárových miním o vyše 70 percent," dodal.

Vývoj sa podpísal aj na cenách. Išli hore

Tento vývoj sa podpísal aj do cien na slovenských čerpacích staniciach. "Oproti februárovým minimám zdražila nafta aj benzín rádovo o 10 centov. V najbližšom čase by ceny benzínov mohli ostať stabilné okolo 1,22-1,23 eura za liter, v prípade nafty existuje priestor pre zdraženie rádovo o 2-3 centy na 1,07-1,08 eura za liter," tvrdí Pánis. Aj keď išli ceny pohonných hmôt hore, stále sú lacnejšie ako spred roka. "Oproti rovnakému obdobiu minulého roka sú však stále ceny palív nižšie rádovo o 15 centov."

Očakáva sa ďalší rast

O náraste cien benzínu a nafty na Slovensku hovorí aj Kamil Boros z X-Trade Brokers. "Na Slovensku vzrástla v týždni končiacom sa 6. 5. priemerná cena benzínu o 0,2 centu a priemerná cena dieslu o 2,3 centu," informoval Topky Boros s tým, že na ďalšie týždne očakáva ďalší rast cien. "Pre priemernú benzínu vidíme na základe súčasnej ceny palív v Rotterdame priestor pre rast do 4 centov a pri diesel zhruba o jeden cent," dodal Boros.

Za rast môžu výpadky produkcie

Ekonóm vidí príčiny rastu cien ropy najmä vo výpadku produkcie v niektorých častiach sveta. Ide najmä o Kanadu, Venezuelu, Irak či Nigériu. "To znižuje suroviny na trhu pri kontinuálne rastúcom dopyte a tlačí ceny nahor," analyzuje Stanislav Pánis.

Za vyššími cenami sú aj iné faktory ako napríklad americký dolár alebo ekonomika Číny. "Ceny donedávna tlačil nahor aj slabnúci dolár a znaky oživenia sa čínskej ekonomiky vďaka veľkému úverovému impulzu," myslí si analytik s tým, že tento impulz by mohol v druhom polroku vyprchať.

Výpadky ropy sa nahradia

Tomáš Mikulík sa o rast cien príliš neobáva. "Na to, aby boli palivá drahšie ako boli počas minulého leta (benzín okolo 1.35, nafta 1.16), by musela ropa zdražieť zo súčasných úrovní o takmer 30%. Pokiaľ pôjde všetko ako má, nemalo by sa to udiať. Momentálne síce vidíme výpadky produkcie viacerých producentov, ale tí ostatní produkciu zvyšujú a preto nie je dôvod na veľký rast cien ropy," tvrdí analytik TRIM Broker.

Niektoré krajiny zaznamenali výpadky produkcie, ale niektoré, naopak, nárast. "Závisí od toho, ktoré faktory prevládnu. V súčasnosti je ale viac pravdepodobné, že výpadky budú opravené ako to, že producenti dobrovoľne znížia svoju produkciu. A preto je pravdepodobné, že ropa už nebude výraznejšie rásť," zakončil Mikulík.

Viac o téme: TankovanieBenzínDovolenkyRopa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu